BELUPO

Tvornica „Belupo“ u Ludbregu otvorena je 1972. godine s novim proizvodnim programima koji se odnose na farmaceutsku i kemijsku industriju.
Osnivanje tvornice lijekova najprije se odvijalo u sklopu PPK Bednja. Početnu odluku o osnivanju donio je Radnički savjet PPK Bednja na sjednici 1971. godine i na temelju toga provedena je službena registracija kod Okružnog privrednog suda u Zagrebu.

Novoosnovano poduzeće bilo je PPK Bednja, a obuhvaćalo je proizvodnju farmaceutskih, kozmetičkih i ostalih kemijskih proizvoda, proizvodnju sredstava za čišćenje, proizvodnju kemijskih proizvoda za kozmetičku industriju i gotovih kozmetičkih proizvoda, promet na veliko i malo svim farmaceutskim i kemijsko-kozmetičkim proizvodima. Kasnije poduzeće dobit će naziv “Belupo”.

U novoizgrađenoj tvornici s vlastitim laboratorijem „Belupo“ je u početku proizvodio, tabletirao i kapsulirao tridesetak lijekova uz konstantno nadopunjavanje asortimana. Stručnu i tehničku pomoć pružio mu je „Lek“ iz Ljubljane u čijim pogonima su se osposobljavali prvi radnici. Nakon godinu dana „Belupo“ se pripojio „Podravci“ i dalje poslovao kao osnovna organizacija udruženog rada. U daljnjim godinama „Podravka“ je razvijala i druge programe za proizvodnju
kemijskih, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda u Koprivnici i vršila specijalizaciju proizvodnje. Pogon u Ludbregu specijalizirala je za proizvodnju antibiotika.