CIGLANA

Ciglanu je 1917. godine osnovao Đuro Kerstner na nalazištu diluvijalne gline na sjevernim obroncima i terasama kalničkog gorja južno od Ludbrega. Dvije godine kasnije mijenja ime u „Tvornica crijepa i glinene robe“, a već 1920. mijenja ime u „Ludbrežanka“. Kroz idućih desetak godina ciglana se razvija u jedno od najvećih poduzeća u ludbreškoj Podravini, proširuje asortiman i pokreću sporedne aktivnosti.

Za vrijeme prve nacionalizacije nakon II. svjetskog rata, točnije 1948. godine, „Ludbrežanka“ dobiva naziv Narodna ciglana „Antun Blažić“ po imenu prvoborca i narodnog heroja Antuna Blažića iz Globočeca. Od 1954. godine počinju prva veća ulaganja u poboljšanje uvjeta rada i povećanje proizvodnje što rezultira udvostručenjem proizvodnje.

Godine 1968. dolazi do katastrofalnog požara koji uništava ciglanu do temelja, a već 1969. godine gradi se nova.

Šest godina kasnije dolazi do integracije Komunalnog poduzeća Ludbreg i Ciglane „Antun Blažić“ te time novo poduzeće posluje pod nazivom Građevno transportno poduzeće Ludbreg (GPT). Godinu kasnije ciglana se izdvaja i spaja se sa snažnijim srodnim partnerom: Industrijom građevnog materijala „Prigorka“ iz Sesveta te dalje posluje pod nazivom OOUR Tvornica „Antun Blažić“ Ludbreg u sastavu „Prigorke“ iz Sesveta.