TISKARA “GRAFIČAR”

Tiskara „Grafičar“ razvila se iz male tiskare koju je prije Drugog svjetskog rata otvorio Đuro Loborec iz Koprivnice, a 1946. preuzeo Dragutin Jarža s još nekolicinom radnika. U to vrijeme tiskara s ručnom slagarnicom i jednim štamparskim strojem uglavnom je izrađivala razne tiskanice, proglase, plakate, letke i slično, kao i lokalne novine koje su izlazile povremeno povodom državnih praznika i jubileja. Nakon drugog svjetskog rata tiskara je nacionalizirana te 1. listopada 1948. godine mijenja ime u Kotarska tiskara „Naprijed“. Godine 1953. ulazi u sastav Otkupnog poduzeća „Bednja“ Ludbreg.

Međutim, s razvojem drugih privrednih i društvenih djelatnosti na ovom području raste i potreba za grafičkim uslugama stoga se već 1954. izdvaja iz sastava „Bednje“ i počinje samostalno poslovati pod nazivom „Tiskara“ Ludbreg. Iste godine preuzima knjižaru od trgovačkog poduzeća „Polet“ i nastavlja s radom pod imenom „Tiskara i knjižara“ Ludbreg. Godinu kasnije razvija i knjigovežnicu te ponovno mijenja naziv ovoga puta u „Knjigovežnica, knjižara i papirnica – Grafičar“ Ludbreg.

Idućih godina „Grafičar“ zbog proširenja proizvodnje često seli pogon. Na njegovoj adresi prebivališta tako su se našli dvorac Batthyany, zatim pogon u parku kraj dvorca te „Novatorov“ objekt u ulici Pavleka Miškine broj 3. U konačnici 1981. počinje graditi tvornicu na mjestu na kojem se ona nalazi i danas, a u pogon je puštena 1983. godine.