VARTEKS

Pogon konfekcije „Varteks“ Ludbreg bio je rezultat integracije između tekstilne industrije „Varteks“ i konfekcijskog poduzeća „Naprijed“.
Konfekcijsko poduzeće „Naprijed“ osnovano je 11.9.1958. godine nakon osipanja krojačkih zadruga koje su osnivane od 1948. do 1958. Osnovna djelatnost poduzeća bila je izrada vunene i pamučne muške i ženske odjeće u poslovnom prostoru koji se nalazio u sklopu dvorca Batthyany.

S ciljem što boljeg održavanja i razvoja, poduzeće 1.10.1959. ostvaruje kooperativni odnos s „Varteksom“ iz Varaždina, koji je osiguravao sirovine i repromaterijal, pružao stručnu i tehničku pomoć i osiguravao tržište. Takva poslovna suradnja brzo je dala rezultate te se „Naprijed“ 1961. godine potpuno integrirao s „Varteksom“ i dalje poslovao pod nazivom „Varteks“ – pogon konfekcije – Ludbreg.

U daljnjim godinama, posebno nakon specijalizacije na proizvodnju samo muških odijela 1967. godine, pogon bilježi sve bolje poslovne rezultate i stalno se proširuje. Sedamdesetih godina „Varteks“ sve više proširuje proizvodnju i ženske konfekcije, pa upravo ovaj pogon u Ludbregu kao OOUR od 1977. godine postaje specijaliziran za proizvodnju ženskih odjevnih predmeta. Rastom proizvodnje ponovno se javlja potreba za proširenjem koje u dotadašnjem
pogonu više nije bilo moguće. Vodstvo se naposljetku odlučuje za izgradnju tvornice na novoj lokaciji. Njeno otvorenje održano je 1985. godine povodom Dana Republike.