Početak

Prikupljanje predmeta započelo je još davne 1964. godine na poticaj nastavnika Stjepana Belovića čime su postavljeni temelji današnje zavičajne zbirke.

Zahvaljujući entuzijazmu, gospodin Belović je s učenicima okupljenim u povijesnoj grupi tadašnje OŠ „Dragica Kancijan“ sakupio niz predmeta iz narodne kulturne baštine ludbreškog kraja. Samo u prvih desetak godina prikupljeno je 265 predmeta iz domaćinstva samih učenika.

Osnovna zadaće njihove sakupljačke aktivnosti bila je spasiti od propasti i iznošenja izvan granica naše zemlje predmete narodne kulturne baštine s ludbreškog područja i osnovati Etnografsku zbirku zavičajnog karaktera.

Prikupljeni predmeti u počecima su bili izlagani u vitrini na školskom hodniku, a čuvali su se u školskoj prostoriji koja je ujedno bila i kabinet. Smještaj je bio neprikladan – tijesan.

Slijedom kasnijih događanja, godine 1974. cijela je zbirka preseljena u prostore dvorca Batthyany. Svako prikupljanje predmeta prestalo je 1983. godine. U međuvremenu su izvršene tri provalne krađe. Uspješnom intervencijom nadležnih službi, predmeti su vraćeni, osim dijela numizmatičke zbirke, a prilikom posljednje provale 1989. godine devastiran je i dio keramičkih predmeta.

Zbrinjavanje zbirke

Pravilno zbrinjavanje zbirke, nakon godina nebrige, kreće 1989. kada se na zalaganje gospodina Branka Dijanošića ravnatelja tada Narodnog sveučilišta Ludbreg zbirka povjeruje Centru za kulturu koji je djelovao u sklopu navedene ustanove. Tada se zbirke preselila u prostorije ustanove nakon čega se javila potreba za sređivanjem, obradom i zaštitom zbirke. U nedostatku stručne osobe gospodin Dijanošić ostvaruje suradnju s etnologinjom Gradskog muzeja Varaždin, Ljerkom Albus koja vrlo brzo pristupa muzejskoj obradi predmeta.

Već 1992. godine povodom svetkovine Svete nedjelje održana je prigodna izložba Iz Etnografske zbirke Narodnog sveučilišta Ludbreg kojom se po prvi puta šira javnost upoznala s postojanjem i sadržajem zbirke.

Godine 1997. ponovno se uspostavlja suradnja s etnologinjom Gradskog muzeja Ludbreg Ljerkom Albus, no ovoga puta ona se odnosila na izradbu stalnog postava Zavičajne zbirka.

Otvorenje stalnog postava održano je 17. prosinca 1997. godine, a na svečanosti je o svom sakupljačkom djelovanju govorio i sam začetnik zavičajne zbirke Stjepan Belović.

Sustavno prikupljanje predmeta nastavljeno je tijekom godina.

Tijekom 2018. i 2019. svi predmeti dotad prikupljeni u sklopu Zavičajne zbirke stručno su obrađeni i kategorizirani. Zbirka danas broji više od 700 predmeta koji su početkom 2020. iz podrumskog prostora Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ preseljeni u uređeni podrumski prostori dvorca Batthyany.

Zbirka je registrirana pri Zavodu za zaštitu spomenika kulture RH.


Dokumentarni filmovi

Tijekom 2020. godine snimljena su dva kratka dokumentarna filma koja govore o povijesti i razvoju Etnografske zbirke. Možete ih pogledati u nastavku.

Ususret Muzeju grada Ludbrega:

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam

Ususret Muzeju grada Ludbrega – Stjepan Belović:

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam

Fotogalerija

Dio predmeta uvrštenih u Zavičajnu zbirku: