ERIKA

Vjerojatno najpoznatija ledenodobna životinja, vunasti nosorog (Coelodonta antiquitatis) pronađena je na području Malog Sigečaka. Radi se o najbolje očuvanom nalazu vunastog nosoroga u Hrvatskoj pronađenom 1982. godine. Prva je na njega upozorila Erika Ivančić, po kojoj je nosorog i dobio ime. Istraživanja su 1983. godine vodili djelatnici Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Erika se čuva u Gradskom muzeju u Varaždinu.

Osim nalaza Erike, na području Ludbrega poznati su nalazi kostiju mamuta (Mammuthus primigenius) i dviju lubanja stepskog bizona (Bison priscus) koje se čuvaju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

O važnosti paleontoloških nalaza otkrivenih nedaleko Ludbrega pisala je Marina Šimek, diplomirana arheologinja iz Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin. Tekst je objavljen u Muzejskom vjesniku 1984. godine. Pročitati ga možete OVDJE.

Od dana 23.10. 2020. na zahtjev Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Državni zavod za intelektualno vlasništvu pod desetogodišnju zaštitu je stavio žig ERIK/ERIKA – VUNASTI NOSOROG. Rješenje možete pronaći OVDJE.