3. 06. 2016. (petak) u 20 sati.

Svečana dvorana dvorca Batthyány.

IVAN NOVINC,violina
SRDJAN ČALDAROVIĆ, klavir

IVAN NOVINC

 

Diplomirao je 2000. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu prof. Maje Dešpalj-Begović kod koje i magistrirao 2009. godine.

Dobitnik je visokih nagrada na državnim natjecanjima kao solist, te kao član kvarteta Porin, čiji je prvi violinist.

Nastupao je solistički i kao član komornih sastava u Hrvatskoj i  inozemstvu (Slovenija, Francuska, SAD, Španjolska, Austrija, Italija, Njemačka,Turska, Mexico, Japan, Švedska, Argentina, Kina, Kanada…).

Od 1998 g. je prva violina Gudačkog kvarteta Porin, od 2001.  koncertni majstor CANTUS ansambla, od 2002. do 2006. zamjenik je koncertnog  majstora Zagrebačke filharmonije, a od 2004. koncertni majstor Zadarskog komornog orkestra. Od 2006. g. koncertira s pijanistom Srdjanom Čaldarovičem i s gitaristom Tvrtkom Sarićem.

S kvartetom Porin dobitnik je nagrada : “RADIO  PODIJ 2000, “ DARKO LUKIĆ” 2000/2001, “IVO VULJEVIĆ” za najistaknutije ostvarenje mladih glazbenika u 2002. godini te diplome „MILKA TRNINA“ za 2007 g.
2003. godine dodjeljena mu je nagrada ” DARKO LUKIĆ ” za solistički nastup na 36. Tribini “ DARKO LUKIĆ” 2002/2003.

Dobitnik je Nagrade «STJEPAN  ŠULEK» za 2004. godinu za izvedbu skladbe za violinu te Godišnje nagrade društva Sveučilišnih profesora mladim znanstvenicima i umjetnicima za umjetnička ostvarenja u akademskoj godini  2008/2009.

Od 2010. docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


SRĐAN FILIP ČALDAROVIĆ

 

Srđan Filip Čaldarović (1973) započeo je svoje glazbeno obrazovanje  u glazbenoj školi “Pavao Markovac” u klasi Prof. Jelice Kuzmin. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirao glasovir, u klasi prof. Vladimira Krpana (1995). Usavršavao se na Indiana University School of Music u Bloomingtonu, SAD u klasi Prof. Leonarda Hokansona (1996), te na Trinity College of Music u Londonu u klasi Prof. Philipa Fowkea (2001), i na kraju magistrirao na uglednom američkom sveučilištu University of Miami, Florida u klasi Prof. J. Roberta Floyda (2002). Koncertnu vještinu nadalje razvija na međunarodnim tečajevima Evgenija Timakina, Jerome Rosea, Waltera Groppenbergera, Sequeire Coste, te se u međuvremenu ističe svojim svestranim solističkim i komornim nastupima, na kojima potvrđuje opravdanost osvojenih nagrada i laskavih kritika. Od 2005. godine, Čaldarović djeluje kao docent na Muzičkoj akademiji u  Zagrebu.

 

Čaldarovićev repertoire je raznolik – obuhvaća Bacha, Beethovena, Chopina, Liszta, Schumanna i druga velika imena svjetskog glazbenog stvaralaštva, pritom ne zanemarujući niti domaće skladatelje (Šulek, Papandopulo, Pejačević, Kempf, Parać).  Od 1990 godine, Čaldarović redovito održava solo recitale diljem Hrvatske, kao i koncerte s orkestrom. Za izvedbu Brahmsovog koncerta za klavir i orkestar u D molu, Čaldarović je dobio visoka priznanja i nagrade, a njegov debut u Washingtonu Cecilia Porter (Washington Post) je ovako opisala: “Caldarovic’s playing reveals consummate artistry in coupling an introspective approach with refined sensitivity for phrasing…”  (Čaldarovićevo sviranje otkriva svladani artizam u kombinaciji s introspekvivnim pristupom s prefinjenom osjetljivošću za fraziranje…)

Čaldarović redovito snima za Hrvatski radio i televiziju, a njegov prvi CD sa Sonatama Liszta i Rachmaninova izašao je u izdanju Art Net Cluba 1998. godine.