window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-3J2HL4H7EM');

Ludbreg petkom – Izložba ‘ Fragmenti’

Početna/Ludbreg petkom – Izložba ‘ Fragmenti’
Ludbreg petkom logo

Ludbreg petkom – Izložba ‘ Fragmenti’

Afirmirani umjetnički par Kovačić-Macolić kroz tridesetogodišnje stvaralaštvo zajedno je izlagao na više od pedeset samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, ali nikada u gradu Ludbregu. Cilj ove retrospektivne izložbe je predstaviti ludbreškoj publici par koji je, inspiriran upravo ludbreškom sredinom, zajedničkim snagama pomicao granice hrvatske povijesti umjetnosti.

Na izložbi će biti predstavljeno dvanaestak slikarskih djela većih dimenzija (po šest slika od svakog autora) te šesnaest skulptura većih i manjih dimenzija. Posebnu konceptualnu cjelinu činiti će šest skulptura Gordane Kovačić, načinjenih od odbačenih željeznih materijala Ludbreške ciglane. Međudjelovanje skulptura sa slikama, na kojima su aplicirane pregažene žabe pronađene na cestama Ludbreških vinograda, uputiti će na specifičan pristup Gordane Kovačić koja je u mogućnosti prikupiti zaboravljene, efimerne predmete te ih naknadnim oslikavanjem pretvoriti u umjetničko djelo. Slaven Macolić izložiti će deset malenih apstraktnih skulptura, izrađenih glinom iz Ludbreške ciglane. Njih će inkorporirati sa slikama izvedenim tradicionalnom slikarskom tehnikom, uljem na lesonitu. Ta slikarska djela proizlaze iz ciklusa Sve je Pinocchio, čija je tematika produkt kritičkog sagledavanja svakodnevice. Ozbiljnoj problematici autor se suprotstavlja veselim i vedrim koloritom koji, nalikovanjem na dječiju igru, banalizira ozbiljnost predstavljenih motiva.

Stavljajući naglasak na ludbreški kraj, kao osnovnu idejnu i materijalnu inspiraciju izloženih umjetničkih ciklusa, izložba će funkcionirati kao svojevrsni homage, odnosno najava povratka umjetničkog para ludbreškoj sredini.

Date

tra 22 - 28 2022
Expired!

Time

18:00 - 15:00
Dvorac Batthyany

Location

Dvorac Batthyany
Ludbreg, Dvorac Batthyany