Haiku susreti – 9. lipnja u 11 sati

Haiku, drevna japanska kratka pjesnička forma koja slavi trenutak života i prirode s ljudskim osjećajima u trostihu 5-7-5 u Hrvatskoj ima mnogo poklonika i autora.
Zbog toga je Centar za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’ prije 22 godine pokrenuo susrete haiku-pjesnika koji su zbog duge tradicije susreta postali jedan od najstarijih susreta, a Ludbreg jedan od najpoznatijih gradova-centara haikua u Hrvatskoj. Ova ludbreška ustanova ove će godine kao domaćin i organizator ugostiti 9. lipnja haiku pjesnike. Prigodom ludbreških susreta bit će predstavljeno novo izdanje ‘Haiku zbornika 2018.’. Naime, svake se godine u povodu susreta tiska Zbornik s haiku-pjesmama koje su autori poslali organizatorima do kraja travnja. Urednički odbor potom odabire najbolje radove za novo izdanje ludbreškog haiku zbornika.

HaikuZbornik2018

Ludbreški susreti haiku pjesnika poznati su i po svojim jedinstvenim i maštovitim priznanjima koja se dodjeljuju autorima. Najstarije i službeno priznanje susreta je ‘Prijelazni stup haiku pjesnika’ koji se dodjeljuje za ukupno dosadašnje haiku stvaralaštvo, a posebnost je što novog laureata bira zadnji dobitnik priznanja. Također se dodjeljuje neslužbena nagrada ‘Graševina’ za najbolju haiku-pjesmu između dvaju ludbreških susreta, kao i priznanje ‘Afrodita’ za najuspješniji haiku erotskog sadržaja.
Haiku-pjesnici iz raznih krajeva Hrvatske, pa i inozemstva rado dolaze na ludbreške susrete, pa se očekuje da će tako biti i na ovogodišnjem ‘Haiku-susret Ludbreg 2018.’