26. Haiku susreti

Pjesnici dolaze i odlaze, haiku ostaje. Ostaje i Ludbreg, kao stjecište, okupljalište, središte haiku-svijeta ovoga podneblja, zemljovidna točka koja je za haiđinski globus veća od onih kakve označuju velegradove. Zakoračajem u novo razdoblje, nakon četvrt stoljeća predanosti haikuu naslijeđene od Zdenka Oreča, dobroga duha grada Ludbrega i ludbreških susreta, suočavamo se s cvatom kakav raslinje daje samo na plodnim tlima. Pogledajte statistiku ovogodišnjega zbornika, pa tome dodajte još i prepunu arenu sudionika u natječaju za nagradu Gavran!

Možda nije, ali vjerojatno ipak jest – pri takvome rastu bogatstva što ga zbornikom za sva vremena nastojimo sačuvati – potrebno objasniti zašto su neke stvari u njemu upravo ovakve kakve jesu. Ponajprije, unatoč tome što je sve veći broj pjesnika-suradnika koji izvorno pišu na engleskome jeziku, u zborniku smo zadržali tradiciju hrvatskoga u lijevom, a engleskoga u desnome stupcu. To je ustupak čitatelju: kao što se na cesti ne vozi jedna dionica lijevom, a druga dionica desnom stranom, pa tako naizmjenično do kraja puta, ne valja ni pogled i misli usredotočena čitatelja tjerati čas lijevo, čas desno. Kod autora čiji su haikui izvorno engleski nisu posebno naznačeni prevoditelji na hrvatski: u impresumu je (kao i prošle godine) navedeno troje prevoditelja, no ovaj put moram naglasiti da je za najveći dio tih prijevoda zaslužan Tomislav Maretić, kojem zahvalnost dugujemo kako za promociju ludbreškoga zbornika i ludbreških haiku-događanja u najširoj haiđinskoj zajednici, tako i za zahtjevan posao obavljen ocjenjivanjem trostiha pristiglih na temu hobi za ovogodišnji natječaj Gavran.

Nagrada Afrodita

Mirko Varga tradicionalno daje sažetak dodjele nagrada na natječaju Afrodita za prošlu godinu, dodjele koja je upriličena na prošlogodišnjim susretima. Budući da se haikui za Afroditu šalju unutar raspisane kvote od šest haikua po autoru, urednički izbor za zbornik uključuje i erotske haikue. Nije nužno da se urednički izbor uvijek poklopi s izborom ocjenjivača (jer, kao što piše Varga, za Afroditu konkuriraju haikui “u najšire shvaćenome žanru erotskoga”), no već na ovogodišnjim susretima znat će se koji su to haikui i jesu li uopće, bili zajednički izbor urednika i ocjenjivača. Rast broja suradnika i raznolikost pristupa haikuu jednako veseli kao što predstavlja nov izazov za organizatore i urednike. Stoga s cijelim spektrom iščekujućih emocija pogledavamo prema godinama koje slijede.

Boris Nazansky

Haiku zbornik

Preuzmite zbornik u digitalnom obliku.

Haiku zbornik 2023

 

Nagrada Gavran

3. natječaj za haiku Gavran (2023)

Tema: hobi

Zdenko Oreč Gavran (1930-2020) bio je utemeljitelj Ludbreških haiku susreta. Njemu u čast i na sjećanje ove je godine organiziran 3. natječaj za haiku Gavran. Ovogodišnja tema bila je hobi.
Haikue je na natječaj poslao je devedesetero (90) autora iz Hrvatske (54), Srbije (15), Slovenije (5), Sjedinjenih Američkih Država (3), Bosne i Hercegovine i Bugarske (po 2), te Crne Gore, Grčke, Indije, Italije, Kanade, Njemačke, Rumunjske, Poljske, Sjeverne Makedonije. Haikue je ocjenjivao hrvatski pjesnik haikua Tomislav Maretić.

PRVO MJESTO/FIRST PLACE

Nina Kovačić (Hrvatska/Croatia)

praškasti snijeg –
prstima krojim ružu
od krep-papira

powdery snow–
I’m tailoring with fingers
a crepe paper rose

Gavran – 1 – 2023

DRUGO MJESTO/SECOND PLACE

Ivan Ivančan (Hrvatska/Croatia)

Ikebana.
U razgovoru cvijet
i umjetnica…

Ikebana.
The flower and the artist
in conversation…

Gavran – 2 – 2023

TREĆE MJESTO/THIRD PLACE

Mirela Brailean (Rumunjska/Romania)

strastveni putnik –
na magnetima na hladnjaku
cijeli svijet

keen traveler–
on the fridge magnets
the whole world

Gavran – 3 – 2023

Galerija

Video

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam