Pandemija koronavirusa utjecala je na sve djelatnosti, pa tako i na kulturu. Štoviše, krajem protekle godine u Hrvatskoj su obustavljene sve kulturne manifestacije čime je onemogućen normalan rad brojnim kulturno-umjetničkim društvima, udrugama te javnim i privatnim ustanovama u kulturi.

Među njima je i ludbreški Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” koji je unatoč izazovnoj 2020-oj godini građanima Ludbrega, ali i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima nastojao ponuditi što više raznovrsnog kulturno – umjetničkog sadržaja.

– Protekle godine ponovno smo krenuli s organizacijom programa „Ludbreg petkom” u sklopu kojeg smo omogućili umjetnicima amaterima s ludbreškog područja, ali i šire, da prezentiraju svoje radove zainteresiranoj publici. Iako je bilo planirano više, uspjeli smo održati 9 izložbi poštujući sve mjere i propise. Uz to, kako bi se prilagodili situaciji i učinili kulturu dostupnom svima, u periodu najoštrijih epidemioloških mjera osmislili smo i dvije virtualne izložbe. – objasnio je ravnatelj Centra za kulturu i informiranje „D. Novak” mr. sc. Branko Dijanošić.

Prva izložba objavljena je u svibnju povodom Međunarodnog dana muzeja. Budući da je Centar u procesu osnivanja muzeja, u sklopu navedene aktivnosti snimljena su dva kratka dokumentarna filma koja nose naziv „Ususret Muzeju grada Ludbrega”Filmovi govore o počecima i razvoju Etnografske i Sakralne zbirke koje se prezentiraju kao temelji za razvoj budućeg muzeja.

Prvi nastavak dokumentarnog filma prikazan je i na Prvoj školskoj televiziji Elektrostrojarske škole Varaždin.

Druga virtualna izložba prezentira keramičke radove nastale tijekom zajedničkog druženja triju autorica – Štefanije Baranašić, Venije Bobnjarić – Vučković i Ljubice Ribić. Obje izložbe dostupne su na našim mrežnim stranicama.

Održane su i dvije radionice

Početkom veljače, u povodu Dana hrvatske glagoljice i Međunarodnog dana materinjeg jezika, Centar je gostovao u Osnovnoj školi Ludbreg i Martijanec te održao radionice na temu glagoljice. Radionice su imale za cilj približiti učenicima spoznaje o glagoljici i to kroz teorijski i praktični dio. U sklopu praktičnog dijela izrađivala su se glagoljična slova od gline, oznake za knjige, okviri za fotografije, a svi izrađeni radovi potom su bili izloženi na zajedničkoj izložbi.

Druga radionica održana je u sklopu izložbe Matije Bobeka i Marije Vugrinec Bobek. Radilo se o radionici izrade didaktičkih igračaka od drveta, a sudjelovali su vrtićarci i djeca osnovnoškolskog uzrasta.

Koncertna aktivnost je sukladno mjerama bila smanjena, stoga su održana samo 2 koncerta uz potporu Ministarstva kulture i medija.


„Centrum mundi” u malo drugačijem izdanju

Utrka „Centrum mundi“ koja se tradicionalno održava u ožujku povodom obilježavanja Dana grada Ludbrega protekle se godine zbog situacije uzrokovane koronavirusom održala u srpnju. – Uspjeli smo u Ludbregu okupili preko 200 trkača. Utrka se održala u srpnju, odnosno kada je to dozvolila epidemiološka situaciji. Organizacijski smo se pobrinuli da ostvarimo sve uvjete i možemo reći da smo jako zadovoljni. Sve je prošlo u najboljem redu. – poručuje ravnatelj.


Izdano čak 5 novih publikacija

Centar je 2020. godine obilježio 60 godina rada i tom prigodom izdao katalog „Naša povijest – Prvih 60 godina rada”. – Ovo je prva publikacija koja donosi pregled naše povijesti i u kojoj su zabilježene sve značajnije promjene bilo u vodstvu institucije, sadržajima koji su se nudili u okviru institucije ili u organizaciji raznovrsnih događanja. – objašnjava Branko Dijanošić.

U nakladi Centra, a u autorstvu Stjepana Belovića tiskana je knjižica „Foringe” koja čitatelje upoznaje s primjenom konjske i kravlje zaprege – nekadašnjeg glavnog prijevoznog sredstva.

Nadalje, izdan je Hrvatsko-romski rječnik koji je nastao kao rezultat suradnje s Osnovnom školom Ludbreg na projektu LORA, a koji služio kao mala pomoć u međusobnoj komunikaciji djece.

– Krajem godine radili smo i na grafičkom dizajnu, obradi te pripremi za tisak knjige recepataLudbreška medna kuhinja” koja je potom tiskana zajedničkom nakladništvu s Varaždinskom županijom i Pčelarskim društvom Ludbreg. – otkriva Branko Dijanošić.

Uz sve navedeno, tu je i tradicionalna publikacija koju Centar izdaje svake godine – Haiku zbornik.

– Iako se Haiku susret zbog aktualne situacije nije održao, Haiku zbornik poštom je poslan ovogodišnjim autorima haiku pjesama. – otkriva ravnatelj Centra.

U nakladništvu CZKIDN izdano je i 12 brojeva Ludbreških novina.

Sakupljanje građe

CZKIDN provodi i prikupljanje te evidentiranje arheološke i povijesne građe na području Ludbrega i okolice. U inventarnu knjigu protekle je godine upisano 1444 zapisa, a u fond Fototeke 761.

Centar je tijekom 2020. godine obavljao arheološki nadzora nad radovima održavanja i zaštite temelja od vlage s vanjske strane cinktora Župne crkve Presvetog Trojstva u Ludbregu. Tijekom arheološkog nadzora pronađeno je sedam grobova, brončane karičice, karičice sa S završetkom te dijelovi keramike. Nalazi su pohranjeni u prostorijama Centra.


OBNOVA ZGRADE

– Godine 2019. krenuli smo u projektu energetske obnove koja obuhvaća obnovu fasade, modernizaciju sustava grijanja i ugradnju mehaničke ventilacije s rekuperacijom, energetsku obnovu elektroinstalacija strojarskih sustava te izgradnju FN elektrane. Radovi su u završnoj fazi. Uz projekt energetske obnove u pripremi je i projekt obnove kinodvorane te uređenje hodnika i podrumskog prostora ispod pozornice. – otkriva ravnatelj, mr. sc. Branko Dijanošić.