Raspored događanja

Ovdje možete pronaći informacije o događajima koje organiziramo.

Podijelite ovo:
ruj
29
Ned
2019
49. Varaždinske barokne večeri @ Dvorac Batthyany
ruj 29 @ 19:00 – 20:30
49. Varaždinske barokne večeri @ Dvorac Batthyany

Royal Swedish Chamber Orchestra

                         

                           Amanda Liljefors, sopran – Damone

                           Jessica Elevant, sopran – Clori

                           Eva Maria Riedl-Buschan, mezzosopran

                           Mattias Gunnari, tenor 

                           Johan Schinkler, bas

                           Johannes Jacobsson, violina

                           Jeanette Ericsson, violina

                           Joel Sundin, viola

                           Daniel Holst, viola da gamba

                           Sara Buschkühl, kontrabas

                           Peter Lönnerberg, čembalo                                       

                          

                          Mats Liljefors, dirigent

 

       

                                              HRVATSKA PRAIZVEDBA

 

Alessandro Stradella

La Forze delle Stelle, serenata*

verzija za 5 vokala i instrumentalnu pratnju

Tekst: Sebastiano Baldini – revizija: švedska kraljica Kristina

Amanda Liljefors trenutno studira operu na Sveučilištu u Stockholmu. Također je studirala i na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stockholmu. Nastupa na koncertima i opernim produkcijama širom Evrope, npr. s baroknim ansamblom La Tempesta u Parizu 2014. godine, na Radiokulturhaus-u u Beču 2016. i orkestrom Filialen u Stockholmu 2018. Sudjelovala je i u izvedbi čarobne frule u Berlinu 2016. godine. Uloge u kojima nastupa su Didona iz Purcellove opere Dido and Aeneas, sve tri dame iz Čarobne frule i Lauretta iz opere Gianni Schicchi. Ove je godine angažirana za ulogu Euridice u Gluckovom Orfeju i Grofice u Figarovom piru.

 

Jessica Elevant, pobjednica na međunarodnom natjecanju WagnerStimmen u Karlsruheu 2018. godine. Kao solistica nastupa u Švedskoj, a ove je godine pozvana da bude gošća-solistica Orchestre Symphonique de Bretagne u Rossinijevoj Stabat Mater. Na Sveučilištu u Linköpingu diplomirala je inženjering i započela doktorski studij iz teorijske fizike, međutim se s vremenom u potpunosti posvetila pjevanju, za to dobila prestižnu stipendiju i trenutno studira operu na Sveučilištu u Stockholmu.

 

Eva Maria Riedl-Buschan je rođena u Štajerskoj u Austriji. Na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u Beču završila je operu i lied/oratorij te joj je dodijeljena Nagradom izvrsnosti za izniman doprinos. Pobjednica je nekoliko međunarodnih natjecanja. U razdoblju 2006.-2016. bila je pod ugovorom u Volksoper u Beču, a kao gostujuća pjevačica nastupala je i u drugim opernim kućama i festivalima kao što su Opera u Zürichu, Operahaus Tyrol te kao solistica u Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Poljskoj, Turskoj i Izraelu.

 

Mattias Gunnari nakon diplome na Kraljevskoj muzičkoj akademiji studira operu na Sveučilištu u Stockholmu. Angažiran je u mnogim opernim produkcijama i na koncertima u Švedskoj kao što su Mozartove opere na opernom festivalu u dvorcu Läckö, u teatru Vasa u Stockholm te na opernom festivalu u Dala-Flodi. Solist je u Bachovoj Pasiji po Ivanu, Händlovom Mesiji, Monteverdijevim Marijinim vesperama i drugdje.

 

Johan Schinkler je na Sveučilištu u Stockholmu studirao pjevanje i već tada se afirmirao kao traženi pjevač i glumac. Nastupa u svim većim opernim kućama u Švedskoj. U gothenburškoj Operi igra naslovnu ulogu u Bartokovom Dvorcu Modrobradog te ulogu Dalanda u Wagnerovom Ukletom Holandezu. U Folkoperi igra nekoliko uloga u Mozartovim operama uključujući i ulogu Leporella u Don Giovanniju, Figara u Figarovom piru i Don Alfonsa u Cosi fan tutte kao i Raimonda u Donizettijevoj Luciji di Lammermoor. Druge uloge kao što su Gurnemanz u Parsifalu, Kaspar u Strijelcu vilenjaku i Colline u La Bohèmeu ostavrio je u Operi u Leipzigu. Ovo ljeto je imao debut u Rajninom zlatu. Sudjelovao je u prvoj suvremenoj izvedbi Stradelline opere La Forza delle Stelle u Rimu 2001. godine.

 

Mats Liljefors je svoje obrazovanje violinista i dirigenta stekao u Švedskoj, Švicarskoj i Njemačkoj. 1970. je utemeljio festival Glazba u kraljevskoj palači u Stockholmu čiji je umjetnički voditelj bio do 2015. godine. Predavao je na Sveučilištu u Minnesoti i bio dvadeset godina prvi gost dirigent Državnog orkestra Hermitage u Sankt Petersburgu. Na brojnim je turnejama diljem svijeta i kao gost dirigent i kao šef dirigent Kraljevskog švedskog komornog orkestra. Od 2013. godine je voditelj međunarodnog kulturnog projekta Queen Christina the European što se pod pokroviteljstvom EU provodi u 10 evropskih zemalja te u Brazilu i Japanu. Godine 2001. je ravnao prvom suvremenom izvedbom opere La Forza delle Stelle u Rimu.

Podijelite ovo:
stu
21
Čet
2019
Dani Mladena Kerstnera – Dani Kajkavske komedije
stu 21 @ 18:00 – stu 24 @ 21:30
Podijelite ovo: