window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-3J2HL4H7EM');

Rajnard Hraščanec: ”Kaj je ono mesečina” – koncert

Početna/Rajnard Hraščanec: ”Kaj je ono mesečina” – koncert
Rajnard Hraščanec: ”Kaj je ono mesečina” – koncert

Rajnard Hraščanec: ”Kaj je ono mesečina” – koncert

Spoj klasike i kajkavske popevke čeka vas u sklopu Malog festivala kulture. Na ludbreškom trgu u petak, 19. srpnja u 20:30 dođite na koncert pod nazivom “Kaj je ono mesečina” baritona Rajnarda Hraščaneca uz pratnju Nikole Milosavljevića na klarinetu i Marina Hraščaneca na klaviru.

Program “Kaj je ono Mesečina” nadilazi tradicionalne granice klasične glazbe istražujući suptilan spoj klasičnih i suvremenih elemenata te donosi publici jedinstveno glazbeno putovanje koje spaja prošlost i sadašnjost kroz kajkavske melodije. Bariton (Rajnard Hraščanec), klavir (Marin Hraščanec) i klarinet (Nikola Milosavljević) oslikavaju kajkavsku glazbenu baštinu oživljavajući tekstualne priče kroz originalne glazbene aranžmane. Kroz inovativni pristup, klaviristički izričaj se proširuje korištenjem sintesiziranih zvukova koji naglašavaju suvremenost i unose dubinu i ambijent u samu izvedbu. Fokusirajući se na storytelling, izuzetni trio kroz glazbu prenosi emocije i dubinu teksta, stvarajući iskustvo koje istovremeno slavi tradiciju i oslikava suvremeni glazbeni identitet kajkavskog govornog područja. U programu se osim tradicionalnih kompozicija kao autori zastupljeni su i suvremeni skladatelji Marin Hraščanec, Ivan Grobenski i Vinko Hraščanec.

Rajnard Hraščanec diplomirao je na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Manchesteru u smjeru ”Glas i operni studiji” (Royal Northern College of Music, Manchester) u klasi renomiranog baritona Quentina Hayesa. U Velikoj Britaniji ostvario je uloge u operi Francis Poulenca „Dialogues des Carmélites“, te u operi G. C. Menottija „The Medium“, gdje je također imao priliku surađivati i s cijenjenim britanskim dirigentom Peterom Robinsonom te direktorom obuke i repertoara BYO-a, Stuartom Barkerom. Usavršavao se u sklopu odsjeka digitalne produkcije i na odsjeku ‘stage managementa’ te je sudjelovao u organizaciji i produkciji brojnih koncerata (Tangerine Dream, Ron Sexsmith, RNCM Opera, itd…), a bio je i dobitnik prestižne nagrade britanskog ABRSM-a, ispitnog povjerenstva kraljevskih glazbenih škola sa sjedištem u Londonu. Sudionik je multidisciplinarnog europskog umjetničkog projekta i rezidencije ‘Musicville GreenOpera’ koji dovodi mlade umjetnike i njihove mentore zajedno na tri ruralne lokacije u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj. Program rezidencije kulminirat će završnim izvođenjem ‘zelene opere’ u svakoj od zemalja partnera u 2024. godini. Osim klasičnog solo pjevanja aktivno se bavi i jazzom, istražuje različite pjevačke tehnike kroz fuziju raznih žanrova, sudjeluje u organizaciji festivala ‘Fest Jazza” u Koprivnici te sudjeluje i u internet projektu Moonlight Sessions. Do sada je surađivao s mnogim glazbenicima i glazbenim sastavima: CTD, The Gentleman, Sara Renar, Ivan Grobenski, Anna Moor, Moonlight Session band, bubnjarski sastav ‘BUŠ?BUM!’, Letarg i dr.

Nikola Milosavljević diplomirao je master studij klarineta na glazbenom Konzervatoriju u Trstu (Conservatorio di musica Giuseppe Tartini, Trieste) u klasi renomiranog klarinetista Domenica Foschinija. Sa svojim klasičnim aranžmanom za kvartet klarineta pjesme “Divojka sa juga” Nikola je sudjelovao u projektu Neispričana ljepota Varaždinske županije / Untold beauty of Varaždin County. Autor je desetak klasičnih kompozicija za udaraljke i puhačke ansamble, od čega je njegov kvartet klarineta “IV Clarinets” 2020. premijerno izveden u Meksiku od strane Cuarteto de Clarinetes de la Ciudad de México. Osim klasičnog klarineta aktivan je i kao gitarist te se bavi i ostalim glazbenim žanrovima. Osnivač je uspješnog prog rock benda Skotni Vrag i dosada je surađivao s mnogim glazbenicima i glazbenim sastavima: The Gentleman, Doringo, Ivan Grobenski, Anna Moor, Iga Doguba, Spotty Mug, Carstvo Teatralnog Djelovanja, Drastična Zabluda i dr.

Marin Hraščanec je osnivač i vlasnik poduzeća Intek Croatia (Music & Hi-Fi), multiinstrumentalist, producent, skladatelj i aranžer. U ranoj mladosti posvećen je rock glazbi da bi s vremenom svoj glazbeni interes usmjerio na jazz i klavir kao glavni instrument. Objavio je dva albuma s grupom “Praline & Fast Food” kao autor, izvođač i producent. Gostuje kao klavirist na albumima čitavom nizu glazbenika. Surađivao je s Boškom Petrovićem, Tihomirom Hojsakom, Vojkanom Jocićem, Željkom Kovačevićem, Johnom Kruthom, Lidijom Bajuk, Annom Moor, Ivanom Grobenski, The Gentlemanom, grupom U pol 9 kod Sabe, Miroslavom Evacicem i drugima. Jedan je od osnivača Jazz kluba Koprivnica te je uključen u organizaciju festivala “Fest Jazza Koprivnica”, jednog od najvećih open-air jazz festivala u Hrvatskoj. Kao producent osvojio je dvije nominacije za nagradu Porin 2023. za produkciju albuma Anna Moor – Plavi avioni i Ivan Grobenski – Apocalipstick.

mali festival kulture

 

 • 00

  dani

 • 00

  sati

 • 00

  minuta

 • 00

  sekundi(a)

Datum

srp 19 2024

Vrijeme

20:30 - 21:30

Lokalno vrijeme

 • Timezone: Europe/Zagreb
 • Date: srp 19 2024
 • Time: 20:30 - 21:30

Labels

Koncert

Lokacija

Trg Svetog Trojstva
Trg Svetog Trojstva, 42230 Ludbreg