U sklopu bogatog i raznolikog programa Centra za kulturu i informiranje u Svečanoj je dvorani dvorca Batthyany održan koncert klasične glazbe Ive Dropulića na violini i Petre Gilming na klaviru. Publika je tako imala prilike uživati u skladbama Johanna Sebastiana Bacha, Dore Pejačević i Johannesa Brahmsa. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ivo Dropulić prvu glazbenu poduku u dobi od tri godine dobio je od roditelja, majke prof. Emilije Dropulić, pijanistice, te oca prof. Žarka Dropulića, orguljaša, pijaniste i skladatelja. Glazbeno obrazovanje započeo je u Bugarskoj s pet godina, kod čuvenog violiniste i skladatelja prof. Petra Hristoskova. Svoje prve koncerte izvodi u Bugarskoj i Austriji već u dobi od devet godina. Učio je i kod prof. Anđelka Krpana. Kao iznimno nadaren s 12 godina osvaja 1. nagradu i proglašen je apsolutnim pobjednikom na Hrvatskom državnom natjecanju, na kojem je izveo Paganinijev Koncert za violinu i orkestar br.1 u D-duru. Pobjednik je mnogih nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Godine 2001. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu te diplomira u 19. godini s najvišim pohvalama. Specijalizira na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, kod prof. Michaela Frischenschlagera te kod poznatog bugarskog violiniste prof. Minče Minčeva u Essenu. Usavršavao se na mnogim masterclassovima, a dobitnik je i niza nagrada.

Surađivao je sa svim vodećim hrvatskim orkestrima te u dvostrukim koncertima s Leonidom Sorokovim, Goranom Končarom, Robertom Marečekom i dr. U hrvatskim i stranim novinama često se susreću naslovi poput: “Hrvatski Paganini”,  “Paganini u Kneževu dvoru”,  “Violinski virtuoz”,  “Jedan od najnadarenijih violinista svoje generacije”. Godine 2007. izdao je svoj prvi nosač zvuka u nakladi Matice Hrvatske s djelima Bacha, Ysaÿea, Žarka Dropulića i Paganinija. Jedan je od rijetkih violinista današnjice koji uživo izvodi integralno 24 Capriccia za violinu solo Niccoloa Paganinija, koja se smatraju jednim od najtežih i najatraktivnijih djela ikad napisanih za violinu. Od 2013. predaje violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te uz koncertiranje održava i masterclassove diljem svijeta. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU). Ivo Dropulić svira na violini najpoznatijeg francuskog majstora Jean-Baptistea Vuillaumea iz 1824. godine.

Petra Gilming jedna je od najistaknutijih hrvatskih pijanistica srednje i mlađe generacije. Diplomirala je i potom magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doajena hrvatskog pijanizma i glasovirske pedagogije Vladimira Krpana. Umijeće je usavršavala i na brojnim majstorskim tečajevima te na postdiplomskom studiju kod Luigija Mostaccija u Italiji. Kao solistica i komorna glazbenica dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Posebnu je pozornost privukla svojim ranim solističkim recitalima posvećenima integralnim izvedbama iznimno zahtjevnih djela pijanističke literature poput obiju knjiga Varijacija na Paganinijevu temu Johannesa Brahmsa, Simfonijskih etida Roberta Schumanna ili ciklusa Goyescas Enriquea Granadosa.

Umjetnica podjednako uspješno nastupa i kao solistica uz istaknute dirigente (Igor Gjadrov, Pavle Dešpalj, Frano Krasovac) s orkestrima kakvi su Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebački komorni orkestar i dr. Naročitu naklonost od početaka karijere pokazuje ka komornom muziciranju, kako u duetima s istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima, tako i u raznim komornim sastavima među kojima se osobito ističu dva klavirska trija čija je i suosnivačica – Hrvatski klavirski trio (uz violinisticu Anamariju Milić i violončelisticu Petru Kušan) te Trio 1887 (uz violinista Shoa Akamatsua i violončelista Branimira Pustičkog), u kojem i danas aktivno djeluje. Kao solistica i komorna glazbenica Petra Gilming nastupa na istaknutim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlena je kao viši umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Galerija