23. ožujka 2018.

19:00 sati – Svečana dvorana dvorca Batthyany.

Koncertni program s djelima violinističkog virtuoza, skladatelja Franje Krežme i violinskim minijaturama japanskih i austrijskih skladatelja.


Kresimir MarmilicKREŠIMIR MARMILIĆ – violinist, rođen 1961. u Zagrebu. Diplomirao 1987. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića i prof. Tamare Smirnov. Kraće vrijeme bio je na usavršavanju kod prof. Henryka Kowalskog na Indiana University, SAD.  Kao solist, nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj, te na većini pozornica hrvatskih festivala i pozornica.. Na koncertnim podijima nastupa kao solist ili kao član komornih ansambala. Koncertno nastupa i u programima elektronskih medija.

Godine 1991. pronalazi i otada praizvodi djela starih hrvatskih autora. Snimao je i solistički nastupao u emisijama HTV-a o Krežmi, Jarnoviću i Spadini. Za emisiju o Spadini pisao je i scenario. Vrlo je aktivan u revitalizaciji djela hrvatske glazbene baštine.

Osnivač je i voditelj ansambla, gudačkog kvarteta i tria “Cadenza” (1995). Član je Chordes tria, Klavirskog tria MAK, Komornog tria i dua Crisostomo.

Uspješno surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima. Svirao je u orkestrima u SAD, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji te Hrvatskoj.

Od 1999. godine u statusu je samostalnog umjetnika.


Yoko NishiiYOKO NISHII, klavir

Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu i već od četvrte godine života pohađa privatne satove klavira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. učenje nastavlja u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.). Iste godine odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji u trajanju od dvije godine, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000.), potom postiže stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001.), te nastavlja usavršavanje na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao stipendistica japanske Vlade (2005. – 2007.) – sve u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković” (2001. – 2003.). U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Sada predaje na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu.

Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. U Hrvatskoj je održala brojne solističke recitale (46 u 24 grada) od Vukovara i Vinkovaca, do Ludbrega, Varaždina, Našica, Zagreba, Siska, Lovrana, Rovinja, Poreča, Sinja, Splita, Metkovića, Dubrovnika itd., a nastupala je i u Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Ustrajno radi na istraživanju i promociji skladatelja i glazbe iz Hrvatske. U Veljaci 2015. objavila je dvostruki CD s kompletnim klavirskim opusom Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice njezina rođenja, u izdanju japanske diskografske kuće ‘Herb Classics’.