U pripremi je prvi ovogodišnji događaj u sklopu programa „Ludbreg petkom”. Riječ je o izloži povodom Noći muzeja u sklopu koje će biti izložen dio arheoloških nalaza otkrivenih prilikom arheološkog nadzora nad radovima kod cinktora Župne crkve Presvetog Trojstva.

Sam naziv izložbe Bjelobrdska kultura. Arheološko otkriće u Ludbregu daje naslutiti da su tom prilikom pronađeni nalazi koji se mogu pripisati bjelobrdskom kulturnom kompleksu koji traje od kraja 10. do sredine 13. stoljeća.

Jedna od najznačajnijih karakteristika te kulture je način pokapanja pokojnika. Naime, svi pokojnici pokapali su se u smjeru istok-zapad s glavama na zapadu, s malim odstupanjima od glavne osi i rukama položenim uz tijelo. Uz to nerijetko su se pokapali s nakitom, odnosno karičicama i karičicama sa S završetkom.

Nalazi s tim karakteristikama pronađeni su upravo u Ludbregu prilikom arheološkog nadzora nad radovima kod cinktora Župne crkve.

Zvuči zanimljivo?

Ako smo probudili vaš interes za ovu temu pozivamo vas da razgledate izložbu i doznate još detalja. Za sva pitanja na raspolaganju će vam biti arheologinja Centra za kulturu i informiranje Ludbreg koja je vodila arheološki nadzor.

Službenog otvorenja izložbe neće biti, ali izložba će se moći razgledati u petak, 29. siječnje, u periodu od 18 do 21 sat. 

Za sve one koji, zbog epidemiološke ili bilo koje druge situacije, neće moći razgledati izložbu u dvorcu Batthyany pripremamo virtualnu šetnju izložbenom prostorijom koja će biti dostupna na našoj web stranici: www.czkidn.hr također od 29. siječnja.