U sklopu zajedničke izložbe Marije Vugrinec Bobek i Matije Bobeka u organizaciji Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” održana je besplatna dječja radionica pod nazivom „Kao prvo – zagonetno drvo”.

– Po struci sam odgajatelj predškolske djece. Nakon stručnog ispita počeo sam se baviti izradom konstruktivnih drvenih igračaka i skulptura te radionicama za djecu i odrasle.
Vjerujem da svakom djetetu trebamo dati priliku da se igra, da stvara, istražuje i uči uz neoblikovane elemente prirodnog podrijetla, te da u takvoj „ugodnoj“ atmosferi istraživanja dođe ili ne dođe do rješenja. – objašnjava Matija Bobek, voditelj radionice.

Tridesetak mališana s interesom je sudjelovalo u svim aktivnostima radionice, od piljenja i guljenja grančica do šmirglanja i bojanja lanenim uljem.

Od već obrađenih elemenata potom su slagali razne didaktičke igračke u obliku životinja, autića, dizalica, vaga i slično. Tijekom cijele radionice znatiželjno su postavljali razna pitanja želeći dobiti što više informacija o zagonetnom drvu.

– Malom intervencijom zagonetni drveni oblici pretvarali su se u funkcionalne igračke, a djeca su kroz igru na praktičan način razvijala ekološku osjetljivost i učila o fizici, logici i matematici. – objašnjava voditelj Matija.

– Jako mi se sviđala radionica. Uživala sam u guljenju i brušenju drveta. Napravila sam jedan maleni suvenir sa svojim imenom kojeg ću doma završiti. Možda će na kraju biti broš, možda privjesak za lančić… – kazala nam je desetogodišnja Nika, sudionica radionice.