Otvorenje izložbe

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam

 

O izložbi

Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” grada Ludbrega predstavlja vam izložbu “Retromodni dizajn” udruge “Žene iz Centra svijeta” prezentirajući modnu priču o spoju tradicijskih vrijednosti, duhu zajedništva i kreativnosti proizašle uoči doba pandemije.

Izložba prikazuje 15 ženskih odjevnih predmeta, prsluka, te torbi kao popratnih usklađenih odjevnih dodataka dizajniranih i kreiranih od strane članica Udruge, vještih u tehnikama tradicijskog tekstilnog rukotvorstva poput tkanja, vezenja, šivanja i krojenja.

Nastanak izložbe

2020. i 2021. bile su godine neizvjesnosti i otuđenosti što je uvelike utjecalo na kreativne industrije, organizacije i udruge te ograničilo njihovu slobodu izražavanja, provođenje te organizaciju društvenih aktivnosti, izložaba i sl.

No, umjetnost i dizajn snažan su medij putem kojeg vlastite misli, ideje te problematiku današnjice možemo verbalizirati u obliku vizualnih rješenja, elemenata te niz uporabnih i korisnih predmeta. Stoga, takvi trenuci često postanu potreba te plodno tlo individualaca za kreativnim izražajem u kojem pronalazimo načine kako se pozitivno te konstruktivno nositi s negativnim okolnostima i društvenom izolacijom prouzročenom pandemijom.

Takva ista motivacija potaknula je članice Udruge “Žene iz Centra svijeta” na ideju o izradi i modernizaciji odjevnih predmeta inspiriranih reminiscencijama na prošlost, djetinjstvo, narodnu nošnju s prve polovice 20. st. te tradiciju njegovanja tekstilnog rukotvorstva s područja Ludbrega i
okolice. Združenje ideja i ljubav prema materijalnoj, tekstilnoj baštini čuvanoj u “Bakinoj hiži” rezultiralo je željom da se kreiraju prsluci i torbe na sadašnjosti blizak i nosiv način.

Izrada predmeta

Kreiranje započinje skicama dizajna i idejama za tkane aplikacije zacrtane na papir gospođe Biserke Kutnjak u tkalačkom atelijeru “Bakine hiže”. Svojim dugogodišnjim krojačkim iskustvom te afinitetom za formu, ideje prsluka i torbi konstruiraju te realiziraju gospođa Ruža Novak te
Jadranka Draganić, dok ukrašavanje vezenim motivima i detalje izrađuje gospođa Božica Ranilović. Tradicijske tehnike ukrašavanja, tkanje domaćeg platna te ljubav za danas već rijetkom tekstilnom ostavštinom ludbreškog kraja aktivnosti su koje su združuju članice te kojima
dragocjeno ispunjavaju svoje vrijeme posebice u doba pojačane društvene distance.

Rezultati su odjevni predmeti, prsluci i torbe sašiveni od domaćeg izbijeljenog platna iz duge upotrebe, a razlikuju se po detaljima izvedbe i koloritetu tkanih aplikacija, načinu ukrašavanja i dekoriranju detalja, te su s istom mišlju individualizirane prema ostalim članicama Udruge.
Danas, to su odjevni predmeti namijenjeni za svečane prigode, druženja i aktivnosti Udruge poput otvorenje izložaba, prisustvovanje na gradskim manifestacijama, pa sve s ciljem da se njihovo nošenje u nadolazećoj budućnosti što više približi i svakodnevici. Stoga, kreacije ne samo da su odjevni predmeti već svojim nastankom akcentiraju snagu zajedništva Udruge te nas upućuju na to kako i dan danas, za tekstilno rukotvorstvo itekako postoji širok raspon primijena i mogućnosti.

Eva Vučković

Galerija fotografija