Ludbreg petkom

U sklopu programa “Ludbreg petkom” 10. veljače 2023. u izložbenom prostoru dvorca Batthyany otvorena je izložba “Snimio: Burić Antun”. Izložbu su otvorili Antun “Tonko” Burić i njegov sin Mladen Burić te Anja Štefančić iz Centra za kulturu Ludbreg.

Izložbu možete pogledati sve do 24. veljače u radnim satima Centra za kulturu.

O autoru

Antun Tonko Burić rođen je 1940. godine u Ludbregu u obitelji poznatih ludbreških slastičara, ali svoj životni put posvećuje fotografiji po uzoru na djeda. Upravo se u tamnoj komori nekadašnje djedove radnje, Foto Zagorc u Gundulićevoj ulici, zaljubio u fotografiju. Nakon osnovne škole odlazi u Ivanec u Školu učenika u privredi gdje se školuje za fotografa i usavršava zanat kod doajena reklamne fotografije Petra Jagetića. U to su se vrijeme fotografije, plakati i albumi za trgovačke putnike ručno bojili, odnosno retuširali. Njihove usluge tada su koristile velike tvrtke poput Kraša, Ghetaldusa, Bilokalnika, Bobića i drugih. Nakon toga kratko radi u fotografskoj radnji Kulčar u Varaždinu.

Godine 1960. Tonko odlazi u Zagreb i zapošljava se na Radioteleviziji Zagreb, današnjoj Hrvatskoj radioteleviziji. Tada se radilo sve više emisija, snimale su se manifestacije, festivali i svi događaji koje je pratila televizijska kuća. Tonko najprije radi kao fotograf i fotoreporter, a zatim postaje jedan od najznačajnijih fotolaboranata koji radi s renomiranim fotografima i snimateljima poput Đure Slake, Otta Zakea i mnogih drugih.

Iako je 1970. sudjelovao na prestižnom kursu za kolor fotografiju u Münchenu, u to je vrijeme kolor film bio teško dostupan pa su mu sve fotografije nastale crno-bijelom tehnikom. Crno-bijeli film dobivao je službeno i uvijek ga je imao sa sobom. U mirovinu odlazi 2002., a zbog čežnje da mirovinu provede u rodnom gradu i strasti za ribičijom, u Ludbreg se vraća 2012. godine.

Od vremena školovanja kao član Foto kluba Ivanec, a kasnije Foto kluba Zagreb, sudjeluje na Zagrebačkom salonu i drugim izložbama. Godine 2015. Tonko je u Ludbregu imao samostalnu izložbu fotografija pod nazivom Ludbreg ’70 – Sveta Nedjelja u fotografijama Antuna Tonka Burića.

O izložbi

Izložba pod nazivom Snimio: Burić Antun, nastala je u suradnji s autorom. Izložene su crno-bijele fotografije snimljene na filmskim i televizijskim setovima, koncertima i slično, a na nekima se nalaze i poznate osobe. Fotografirane su sjajno i nenametljivo, uvijek nesvjesne svog fotografskog promatrača. Također je izložen i dio ludbreškog ciklusa koji je već bio predstavljen u Ludbregu na spomenutoj izložbi. Te su fotografije više sajmišne nego vjerske, i jednako kao što je u zagrebačkom ciklusu fotografirao poznata lica s malih ekrana, Tonko na isti način pristupa fotografiranju lokalnog čovjeka sa svom svojom individualnošću. Naziv izložbe inspiriran je pečatom koji se nalazi na poleđini fotografija.

 

Galerija

Video

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam