Izložba ‘Tibeti u Podravini i Međimurju’ organizirana je u povodu Međunarodnog dana muzeja, a u suradnji Muzeja grada Ludbrega, Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja grada Koprivnice te njihovim višim kustosicama Janjom Kovač i Marijom Mesarić, koje su ujedno i idejne začetnice te autorice izložbe. Pripremi izložbe, kao neovisna suradnica pridružila se i Venija Bobnjarić-Vučković, dipl. pov. umjetnosti i etnolog, vanjski suradnik Centra za kulturu i informiranje “D. Novak” Ludbreg.

Tibetni rubac

Tibetni rubac je šarena, vunena marama većega, kvadratnog formata. Ta vrsta rupca, rasprostranjenog na području sjeverozapadne Hrvatske, dio je svečane ženske narodne nošnje i ludbreškoga kraja. Nošnja se sastojala od legane kiklje (raznobojne, vunene, plisirane suknje) ispod koje se nosila rubačka (bijela, platnena podsuknja), a sprijeda povrh kiklje fertun (crna pregača od glota). Na gornji dio tijela odijevao se pleček (bijela, pamučna bluza širokih rukava) i preko njega lajbek (prsluk od glota ukrašen vrpcama). Povrh plečka i lajbeka nosio se tibetni rubac. (Kašpar, 1978: 179).

Izložba

– Izložbom u Ludbregu obuhvaćeni su panoi originalnog postava izložbe iz Čakovca i Koprivnice na kojima su prezentirani rezultati istraživanja o tibetnim rupcima na narodnim nošnjama Međimurja te koprivničke i ludbreške Podravine. Dvije izložene lutke odjevene su u međimursku i ivanečku narodnu nošnju koje na sebi nose i tibetne rupce. Ostali dio postava izložbe u Ludbregu nadopunjen je izlošcima s područja ludbreške Podravine prikupljenima u Muzeju grada Ludbrega i zbirci Žena iz Centra svijeta, te za ovu priliku posuđenih primjeraka iz KUD-u Anka Ošpuh iz Ludbrega, KUD-a Martijanec te privatnih kolekcija obitelji Herceg i Dretar. Među njima su tibetni rubaca većih dimenzija, četvrtastih ili trokutastih, koji su prekrivali ramena i leđa, ali i rupci manjih formata koje su žene vezale na glavu te prekrivale kosu. – objasnila je Venija Bobnjarić-Vučković, dipl. pov. umjetnosti i etnolog.

Na jednom panou prezentirani su i radovi preventivne konzervacije zbirke rubaca Muzeja grada Koprivnice kao i provedeni konzervatorsko-restauratorski radovi na dva rupca iz Koprivničkog Ivanca koji su provedeni u Restauratorskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda u Ludbregu.

Otvorenju izložbe prethodilo je predavanje kustosica Janje Kovačić i Marije Mesarić koje se održalo u svečanoj dvorani dvorca Batthyany, a u sklopu kojeg se zainteresirana publika detaljnije upoznala sa značenjem, korištenjem i funkcijom tibeta.

Video predavanja

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam

Galerija fotografija