Skip to content

Virtualna izložba “Je gotovo?!”

Virtualna izložba starinskih recepata ‘Je gotovo!?’. Ljubitelji starinske kuhinje odvojili su dio svoga vremena kako bi skuhali i fotografirali svoja jela. Fotografije su nam potom poslali, zajedno s receptima. Proučite ih i glasajte za najbolji!
Je gotovo naslovnica

Pred vama je virtualna izložba recepata ‘Je gotovo!?’ koja je rezultat istoimenog amaterskog foto natječaja.

Ljubitelji tradicionalne kuhinje odvojili su dio svoga vremena kako bi skuhali i fotografirali svoja jela. Fotografije su nam potom poslali, zajedno s receptima.

Pristigli recepti

1. Štefica Matijašec

Recept: POHANE ĆUFTE

Sastojci:

pola kg miješanog mesa
10 dkg riže (prokuhati)
2 jaja
1 glavica luka (naribati)
sol, biber, peršinovo lišće (nasjeckati)

Pomiješati sve sastojke, oblikovati ćufte.

Lonac s vodom staviti da zavri, dodati ćufte, koje smo prije zamotali u foliju svaku posebno i kuhamo 20 minuta.

Nakon toga ćufte ohladimo, maknemo foliju i paniramo za pohanje. Na vrućoj masti ispečemo ćufte do zlatno žute boje.

Pripremimo umak od paradajza, može i od gljiva (po želji svake domaćice). Kao i za prilog, što koja familija voli: pire krumpir, riža, kaša ili pomfrit. Dodamo još zelenu salatu i to je to.

DOBAR TEK želi vam ŠTEFICA MATIJAŠEC.


2. Elizabeta Črepinko

Recept: Pita od sira sa džemom od rabarbare i jagoda

Biskvit: (mjera je 2 dl)

Miksati 2 jaja, ½ šalice šećera, 2 šalice brašna, 1 šalica ulja, 1 šalica mlijeka, 1 vanilin šećer i ½ praška za pecivo.

Polovicu smjese staviti u namašćeni i pobrašnjeni lim i staviti peći oko 10 min u zagrijanoj
pećnici na 180°C.

Za nadjev pripremiti:

500-600 g svježega sira, 3 žumanjka, 5 žlica šećera, 1 vanilin šećer, naribanu koricu limuna, po želji grožđice, te na kraju sa kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Nadjev staviti na polovicu pečenoga biskvita, na nadjev uliti ostatak biskvita i staviti peći oko 30-35 min.

Mlaki kolač premazati domaćim džemom od rabarbare i jagoda, te listićima badema i ostaviti da se do kraja ohladi.

Ja sam za ovaj recept pripremila džem od domaće rabarbare i jagoda, a Vi možete kolač
posipati samo šećerom u prahu ili iskoristiti neki drugi džem po vlastitom ukusu.

U slast 🙂


3. Biserka Zlatar

Recept: Perkelt od piletine sa žgancima od heljde

Za 4 osobe:
1.20 dag pilećeg batka sa zabatkom
0.40 luka
0.16 oštrog brašna
0.3 dcl kiselog vrhnja

Začini:

mljevena slatka paprika, sol, papar.

Za žgance nam je potrebno za 4 osobe:
8 dcl soljene kipuće vode gdje zakuhamo 25 dag heljdinog brašna te neprestano miješamo sa veslicom nekih 5 do 6 minuta.


4. Nada Dobec

Recept: Srneći gulaš

3 kg srnetine, 2 kg junećih rebarca, 3 kg luka, mast, Vegeta, sol, biber, 3 dcl crnog vina, 2/3 ljuta feferona, crvena paprika, 2 žlice ajvara

Meso narezati na kockice, posoliti, povegetiti, prodinstati na luku, dodati vodu crno vino, 3 listića lovora. Dok meso omekša dodati 2 žlice ajvara, feferone, crvenu papriku. Kad je gotovo dodati 2/3 žlice oštrog brašna!

Dobar tek!


5. Biserka Kutnjak

Recept: Seljačka pita

Za pripremu ove jedinstvene “Seljačke pite” trebat će vam još jedino vrhovi mladih kopriva i dobra volja da slijedite duh zagorskih babica u pripremi pite.

Evo od čega se radi tijesto:

25 dag glatkog brašna
7 dcl domaćeg vrhnja
5 žlica mlijeka
1 jaje
malo soli
malo domaće masti

Nadjev:

25 dag domaćeg sira
4 jaja

malo peršinovog lišća
mladi luk
vrhovi mladih kopriva
sol

Seljačku pitu ovako pripremite:

Od brašna, vrhnja, mlijeka, jaja, domaće masti i soli zamijesiti tijesto. Za nadjev na masti popržiti sitno nasjeckano peršinovo lišće, mladi luk s lišćem te vrhove mladih kopriva. Posoliti i kad se ohladi dodati 25 dag domaćeg sira i 4 jaja. Tijesto razvaljati pa na polovicu staviti nadjev i preklopiti zatvorivši rubove. Peći 45 minuta na 200 ºC.


6. Jadranka Draganić

Recept: Kukuruzna zdigana zlevanka

Sastojci:

4 jaja

200 gr šećera

– miksati

Dodati:

200 gr kukuruznog brašna

200 gr oštrog brašna

2 dcl ulja

2 dcl mlijeka

1 prašak za pecivo

Fila:

200 gr oraha ili maka

šećera po želji

odozgo posipati kiselim vrhnjem


7. Anica Šimić

Recept: Obična (prazna) mazanica

Za vučeno tijesto:

500 gr brašna (pola glatko, pola oštro)

1 velika žlica masti

3 dcl mlake vode

1 žlica soli

*napomena: dovoljno za 1 pleh

Nadjev:

4 jaja

4 dcl kiselog vrhnja

-umutiti

6 žlica otopljene masti za polijati po razvučenom mlincu

Priprema:

Od gore navedenih sastojka u posudu ručno umijesiti tijesto (kao za štrudlu). Podijeliti po dvije kugle i premazati ih da odmore 1 sat, malo ih premazati s masti i pokriti s prijanjajućom folijom ili plastičnom vrećicom.

Napraviti nadjev od jaja i vrhnja i nakon sat vremena na pobrašnjenom stolnjaku (koji služi, samo za takve kuharske potrebe) razvučemo tijesto što tanje da pokrije stolnjak, polijemo ga rastopljenom masti, zatim i umućenim jajima i vrhnjem i zarolama tijesto sa stolnjakom, ali na užoj strani stola.

Stavimo smotano na pleh podmazan mašćom i gore mlinac premažemo mašćom.

Pečemo oko 40 min na 200°C.

Nekad često rađena mazanica, jer su obitelji imale u kući sastojke koji su im bili potrebni.

Kasnije su ih malo obogatili i stavljali orahe, mak ili neko voće.

Dobar tek!


8. Ružica Novak

Recept: Starinski klipići

Sastojci:

1 kg glatkog brašna (prosijati)

2 dcl ulja

5 ½ dcl mlijeka

1 jaje

4 dkg kvasca (napravi s malo mlijeka, šećera i brašna)

2 žlice šećera

1 – 2 žlice soli

Priprema:

Zamijesi tijesto i pusti da se digne.

Nakon toga premijesi i složi 4 hljepčića. Opet pusti da se diže (oko 20 min)

Svaki pojedini hljepčić razvaljaj tako da od svakog dobiješ 8 trokutića.

Svaki trokutić složi u klipić ( dobije se ukupno oko 32 klipića).

Sve klipiće ostavi da se dižu oko 20 minuta. Premaži razmućenim jajetom i peci na 200 °C oko 15 minuta.


9. Marija Kukec

Recept: Pogača sa sirom

Dizano tijesto:

mekano brašno

svježi kvasac

žlica kosane masti

2 žlice kiselog vrhnja

1 jaje – priza soli i malo brašna

Nadjev:

Svježi sir – vrhnje po želji

2 žumanjka + snijeg od 2 bjelanjka

malo šećera – ili soli – po želji (hoćemo slatki ili slani)

1 vanilija

grožđice ako želite

Priprema:

Dizano tijesto razvaljamo veče nego je tepsija da viri preko tepsije. U tepsiju stavimo nadjev. Tijesto što visi preko tepsije okrenemo prema unutra tako da u sredini ostane nadjev vidljiv. Peče se na 180 °C 40 minuta (pećnica mora biti zagrijana kada se stavlja peči).


Virtualna izložbe dio je programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

ICOM-plakat-2021
Međunarodni dan muzeja 2021.

Povezane objave