Pred vama je virtualna izložba recepata ‘Je gotovo!?’ koja je rezultat istoimenog amaterskog foto natječaja.
Ljubitelji tradicionalne kuhinje odvojili su dio svoga vremena kako bi skuhali i fotografirali svoja jela. Fotografije su nam potom poslali, zajedno s receptima.
Pristigli recepti
1. Štefica Matijašec
Recept: POHANE ĆUFTE
Sastojci:
pola kg miješanog mesa
10 dkg riže (prokuhati)
2 jaja
1 glavica luka (naribati)
sol, biber, peršinovo lišće (nasjeckati)
Pomiješati sve sastojke, oblikovati ćufte.
Lonac s vodom staviti da zavri, dodati ćufte, koje smo prije zamotali u foliju svaku posebno i kuhamo 20 minuta.
Nakon toga ćufte ohladimo, maknemo foliju i paniramo za pohanje. Na vrućoj masti ispečemo ćufte do zlatno žute boje.
Pripremimo umak od paradajza, može i od gljiva (po želji svake domaćice). Kao i za prilog, što koja familija voli: pire krumpir, riža, kaša ili pomfrit. Dodamo još zelenu salatu i to je to.
DOBAR TEK želi vam ŠTEFICA MATIJAŠEC.
2. Elizabeta Črepinko
Recept: Pita od sira sa džemom od rabarbare i jagoda
Biskvit: (mjera je 2 dl)
Miksati 2 jaja, ½ šalice šećera, 2 šalice brašna, 1 šalica ulja, 1 šalica mlijeka, 1 vanilin šećer i ½ praška za pecivo.
Polovicu smjese staviti u namašćeni i pobrašnjeni lim i staviti peći oko 10 min u zagrijanoj
pećnici na 180°C.
Za nadjev pripremiti:
500-600 g svježega sira, 3 žumanjka, 5 žlica šećera, 1 vanilin šećer, naribanu koricu limuna, po želji grožđice, te na kraju sa kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Nadjev staviti na polovicu pečenoga biskvita, na nadjev uliti ostatak biskvita i staviti peći oko 30-35 min.
Mlaki kolač premazati domaćim džemom od rabarbare i jagoda, te listićima badema i ostaviti da se do kraja ohladi.
Ja sam za ovaj recept pripremila džem od domaće rabarbare i jagoda, a Vi možete kolač
posipati samo šećerom u prahu ili iskoristiti neki drugi džem po vlastitom ukusu.
U slast 🙂
3. Biserka Zlatar
Recept: Perkelt od piletine sa žgancima od heljde
Za 4 osobe:
1.20 dag pilećeg batka sa zabatkom
0.40 luka
0.16 oštrog brašna
0.3 dcl kiselog vrhnja
Začini:
mljevena slatka paprika, sol, papar.
Za žgance nam je potrebno za 4 osobe:
8 dcl soljene kipuće vode gdje zakuhamo 25 dag heljdinog brašna te neprestano miješamo sa veslicom nekih 5 do 6 minuta.
4. Nada Dobec
Recept: Srneći gulaš
3 kg srnetine, 2 kg junećih rebarca, 3 kg luka, mast, Vegeta, sol, biber, 3 dcl crnog vina, 2/3 ljuta feferona, crvena paprika, 2 žlice ajvara
Meso narezati na kockice, posoliti, povegetiti, prodinstati na luku, dodati vodu crno vino, 3 listića lovora. Dok meso omekša dodati 2 žlice ajvara, feferone, crvenu papriku. Kad je gotovo dodati 2/3 žlice oštrog brašna!
Dobar tek!
5. Biserka Kutnjak
Recept: Seljačka pita
Za pripremu ove jedinstvene “Seljačke pite” trebat će vam još jedino vrhovi mladih kopriva i dobra volja da slijedite duh zagorskih babica u pripremi pite.
Evo od čega se radi tijesto:
25 dag glatkog brašna
7 dcl domaćeg vrhnja
5 žlica mlijeka
1 jaje
malo soli
malo domaće masti
Nadjev:
25 dag domaćeg sira
4 jaja
malo peršinovog lišća
mladi luk
vrhovi mladih kopriva
sol
Seljačku pitu ovako pripremite:
Od brašna, vrhnja, mlijeka, jaja, domaće masti i soli zamijesiti tijesto. Za nadjev na masti popržiti sitno nasjeckano peršinovo lišće, mladi luk s lišćem te vrhove mladih kopriva. Posoliti i kad se ohladi dodati 25 dag domaćeg sira i 4 jaja. Tijesto razvaljati pa na polovicu staviti nadjev i preklopiti zatvorivši rubove. Peći 45 minuta na 200 ºC.
6. Jadranka Draganić
Recept: Kukuruzna zdigana zlevanka
Sastojci:
4 jaja
200 gr šećera
– miksati
Dodati:
200 gr kukuruznog brašna
200 gr oštrog brašna
2 dcl ulja
2 dcl mlijeka
1 prašak za pecivo
Fila:
200 gr oraha ili maka
šećera po želji
odozgo posipati kiselim vrhnjem
7. Anica Šimić
Recept: Obična (prazna) mazanica
Za vučeno tijesto:
500 gr brašna (pola glatko, pola oštro)
1 velika žlica masti
3 dcl mlake vode
1 žlica soli
*napomena: dovoljno za 1 pleh
Nadjev:
4 jaja
4 dcl kiselog vrhnja
-umutiti
6 žlica otopljene masti za polijati po razvučenom mlincu
Priprema:
Od gore navedenih sastojka u posudu ručno umijesiti tijesto (kao za štrudlu). Podijeliti po dvije kugle i premazati ih da odmore 1 sat, malo ih premazati s masti i pokriti s prijanjajućom folijom ili plastičnom vrećicom.
Napraviti nadjev od jaja i vrhnja i nakon sat vremena na pobrašnjenom stolnjaku (koji služi, samo za takve kuharske potrebe) razvučemo tijesto što tanje da pokrije stolnjak, polijemo ga rastopljenom masti, zatim i umućenim jajima i vrhnjem i zarolama tijesto sa stolnjakom, ali na užoj strani stola.
Stavimo smotano na pleh podmazan mašćom i gore mlinac premažemo mašćom.
Pečemo oko 40 min na 200°C.
Nekad često rađena mazanica, jer su obitelji imale u kući sastojke koji su im bili potrebni.
Kasnije su ih malo obogatili i stavljali orahe, mak ili neko voće.
Dobar tek!
8. Ružica Novak
Recept: Starinski klipići
Sastojci:
1 kg glatkog brašna (prosijati)
2 dcl ulja
5 ½ dcl mlijeka
1 jaje
4 dkg kvasca (napravi s malo mlijeka, šećera i brašna)
2 žlice šećera
1 – 2 žlice soli
Priprema:
Zamijesi tijesto i pusti da se digne.
Nakon toga premijesi i složi 4 hljepčića. Opet pusti da se diže (oko 20 min)
Svaki pojedini hljepčić razvaljaj tako da od svakog dobiješ 8 trokutića.
Svaki trokutić složi u klipić ( dobije se ukupno oko 32 klipića).
Sve klipiće ostavi da se dižu oko 20 minuta. Premaži razmućenim jajetom i peci na 200 °C oko 15 minuta.
9. Marija Kukec
Recept: Pogača sa sirom
Dizano tijesto:
mekano brašno
svježi kvasac
žlica kosane masti
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje – priza soli i malo brašna
Nadjev:
Svježi sir – vrhnje po želji
2 žumanjka + snijeg od 2 bjelanjka
malo šećera – ili soli – po želji (hoćemo slatki ili slani)
1 vanilija
grožđice ako želite
Priprema:
Dizano tijesto razvaljamo veče nego je tepsija da viri preko tepsije. U tepsiju stavimo nadjev. Tijesto što visi preko tepsije okrenemo prema unutra tako da u sredini ostane nadjev vidljiv. Peče se na 180 °C 40 minuta (pećnica mora biti zagrijana kada se stavlja peči).
Virtualna izložbe dio je programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.
