Pred vama je virtualna izložba recepata ‘Je gotovo!?’ koja je rezultat istoimenog amaterskog foto natječaja.

Ljubitelji tradicionalne kuhinje odvojili su dio svoga vremena kako bi skuhali i fotografirali svoja jela. Fotografije su nam potom poslali, zajedno s receptima.

Pristigli recepti

1. Štefica Matijašec

Recept: POHANE ĆUFTE

Sastojci:

pola kg miješanog mesa
10 dkg riže (prokuhati)
2 jaja
1 glavica luka (naribati)
sol, biber, peršinovo lišće (nasjeckati)

Pomiješati sve sastojke, oblikovati ćufte.

Lonac s vodom staviti da zavri, dodati ćufte, koje smo prije zamotali u foliju svaku posebno i kuhamo 20 minuta.

Nakon toga ćufte ohladimo, maknemo foliju i paniramo za pohanje. Na vrućoj masti ispečemo ćufte do zlatno žute boje.

Pripremimo umak od paradajza, može i od gljiva (po želji svake domaćice). Kao i za prilog, što koja familija voli: pire krumpir, riža, kaša ili pomfrit. Dodamo još zelenu salatu i to je to.

DOBAR TEK želi vam ŠTEFICA MATIJAŠEC.


2. Elizabeta Črepinko

Recept: Pita od sira sa džemom od rabarbare i jagoda

Biskvit: (mjera je 2 dl)

Miksati 2 jaja, ½ šalice šećera, 2 šalice brašna, 1 šalica ulja, 1 šalica mlijeka, 1 vanilin šećer i ½ praška za pecivo.

Polovicu smjese staviti u namašćeni i pobrašnjeni lim i staviti peći oko 10 min u zagrijanoj
pećnici na 180°C.

Za nadjev pripremiti:

500-600 g svježega sira, 3 žumanjka, 5 žlica šećera, 1 vanilin šećer, naribanu koricu limuna, po želji grožđice, te na kraju sa kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Nadjev staviti na polovicu pečenoga biskvita, na nadjev uliti ostatak biskvita i staviti peći oko 30-35 min.

Mlaki kolač premazati domaćim džemom od rabarbare i jagoda, te listićima badema i ostaviti da se do kraja ohladi.

Ja sam za ovaj recept pripremila džem od domaće rabarbare i jagoda, a Vi možete kolač
posipati samo šećerom u prahu ili iskoristiti neki drugi džem po vlastitom ukusu.

U slast 🙂


3. Biserka Zlatar

Recept: Perkelt od piletine sa žgancima od heljde

Za 4 osobe:
1.20 dag pilećeg batka sa zabatkom
0.40 luka
0.16 oštrog brašna
0.3 dcl kiselog vrhnja

Začini:

mljevena slatka paprika, sol, papar.

Za žgance nam je potrebno za 4 osobe:
8 dcl soljene kipuće vode gdje zakuhamo 25 dag heljdinog brašna te neprestano miješamo sa veslicom nekih 5 do 6 minuta.


4. Nada Dobec

Recept: Srneći gulaš

3 kg srnetine, 2 kg junećih rebarca, 3 kg luka, mast, Vegeta, sol, biber, 3 dcl crnog vina, 2/3 ljuta feferona, crvena paprika, 2 žlice ajvara

Meso narezati na kockice, posoliti, povegetiti, prodinstati na luku, dodati vodu crno vino, 3 listića lovora. Dok meso omekša dodati 2 žlice ajvara, feferone, crvenu papriku. Kad je gotovo dodati 2/3 žlice oštrog brašna!

Dobar tek!


5. Biserka Kutnjak

Recept: Seljačka pita

Za pripremu ove jedinstvene “Seljačke pite” trebat će vam još jedino vrhovi mladih kopriva i dobra volja da slijedite duh zagorskih babica u pripremi pite.

Evo od čega se radi tijesto:

25 dag glatkog brašna
7 dcl domaćeg vrhnja
5 žlica mlijeka
1 jaje
malo soli
malo domaće masti

Nadjev:

25 dag domaćeg sira
4 jaja

malo peršinovog lišća
mladi luk
vrhovi mladih kopriva
sol

Seljačku pitu ovako pripremite:

Od brašna, vrhnja, mlijeka, jaja, domaće masti i soli zamijesiti tijesto. Za nadjev na masti popržiti sitno nasjeckano peršinovo lišće, mladi luk s lišćem te vrhove mladih kopriva. Posoliti i kad se ohladi dodati 25 dag domaćeg sira i 4 jaja. Tijesto razvaljati pa na polovicu staviti nadjev i preklopiti zatvorivši rubove. Peći 45 minuta na 200 ºC.


6. Jadranka Draganić

Recept: Kukuruzna zdigana zlevanka

Sastojci:

4 jaja

200 gr šećera

– miksati

Dodati:

200 gr kukuruznog brašna

200 gr oštrog brašna

2 dcl ulja

2 dcl mlijeka

1 prašak za pecivo

Fila:

200 gr oraha ili maka

šećera po želji

odozgo posipati kiselim vrhnjem


7. Anica Šimić

Recept: Obična (prazna) mazanica

Za vučeno tijesto:

500 gr brašna (pola glatko, pola oštro)

1 velika žlica masti

3 dcl mlake vode

1 žlica soli

*napomena: dovoljno za 1 pleh

Nadjev:

4 jaja

4 dcl kiselog vrhnja

-umutiti

6 žlica otopljene masti za polijati po razvučenom mlincu

Priprema:

Od gore navedenih sastojka u posudu ručno umijesiti tijesto (kao za štrudlu). Podijeliti po dvije kugle i premazati ih da odmore 1 sat, malo ih premazati s masti i pokriti s prijanjajućom folijom ili plastičnom vrećicom.

Napraviti nadjev od jaja i vrhnja i nakon sat vremena na pobrašnjenom stolnjaku (koji služi, samo za takve kuharske potrebe) razvučemo tijesto što tanje da pokrije stolnjak, polijemo ga rastopljenom masti, zatim i umućenim jajima i vrhnjem i zarolama tijesto sa stolnjakom, ali na užoj strani stola.

Stavimo smotano na pleh podmazan mašćom i gore mlinac premažemo mašćom.

Pečemo oko 40 min na 200°C.

Nekad često rađena mazanica, jer su obitelji imale u kući sastojke koji su im bili potrebni.

Kasnije su ih malo obogatili i stavljali orahe, mak ili neko voće.

Dobar tek!


8. Ružica Novak

Recept: Starinski klipići

Sastojci:

1 kg glatkog brašna (prosijati)

2 dcl ulja

5 ½ dcl mlijeka

1 jaje

4 dkg kvasca (napravi s malo mlijeka, šećera i brašna)

2 žlice šećera

1 – 2 žlice soli

Priprema:

Zamijesi tijesto i pusti da se digne.

Nakon toga premijesi i složi 4 hljepčića. Opet pusti da se diže (oko 20 min)

Svaki pojedini hljepčić razvaljaj tako da od svakog dobiješ 8 trokutića.

Svaki trokutić složi u klipić ( dobije se ukupno oko 32 klipića).

Sve klipiće ostavi da se dižu oko 20 minuta. Premaži razmućenim jajetom i peci na 200 °C oko 15 minuta.


9. Marija Kukec

Recept: Pogača sa sirom

Dizano tijesto:

mekano brašno

svježi kvasac

žlica kosane masti

2 žlice kiselog vrhnja

1 jaje – priza soli i malo brašna

Nadjev:

Svježi sir – vrhnje po želji

2 žumanjka + snijeg od 2 bjelanjka

malo šećera – ili soli – po želji (hoćemo slatki ili slani)

1 vanilija

grožđice ako želite

Priprema:

Dizano tijesto razvaljamo veče nego je tepsija da viri preko tepsije. U tepsiju stavimo nadjev. Tijesto što visi preko tepsije okrenemo prema unutra tako da u sredini ostane nadjev vidljiv. Peče se na 180 °C 40 minuta (pećnica mora biti zagrijana kada se stavlja peči).


Virtualna izložbe dio je programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

ICOM-plakat-2021

Međunarodni dan muzeja 2021.