Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježavao, 18. svibnja, pripremili smo virtualnu izložbu starinskih recepata pod nazivom ‘Je gotovo!?’.

Radi se o receptima koji su pristigli na istoimeni amaterski foto natječaj, a na koji su se mogli prijaviti svi ljubitelji tradicionalne kuhinje. Zadatak je bio pripremiti i fotografirati neko tradicionalno jelo te nam potom fotografije, zajedno s receptom, poslati.

Zaprimili smo ukupno 9 prijava i ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima!

U sklopu virtualne izložbe omogućili smo i glasovanje na temelju kojeg smo dobili tri najbolja recepta. Glasovala je publika, ali i žiri u sastavu – Željka Namesnik, voditeljica i urednica radijske emisije ‘Kuhanje je uvijek u modi” na Radiju Ludbreg, a ujedno i autorica nekoliko knjiga recepata, zatim grafički dizajner i fotograf u slobodno vrijeme Miroslav Vađunec te novinarka i urednica Ludbreških novina Iva Havaić Sakač.

Željka Namesnik ocjenjivala je težinu pripreme pristiglih recepata kao i njihovu tradicionalnu vrijednost, Miroslav Vađunec ocjenjivao je kreativnost prilikom serviranja i fotografiranja jela dok je Iva Havaić Sakač ocjenjivala jasnoću samog recepta.

Matematika je, nakon zbrajanja svih kategorija ocjena, definirala tri najbolja recepta. To su:

  1. Perkelt od piletine sa žgancima od heljde Biserke Zlatar (17 bodova),
  2. Obična (prazna) mazanica Anice Šimić (15,6 bodova)
  3. Pita od sira sa džemom od rabarbare i jagoda Elizabete Črepinko (15,2 boda).

Za nagradu ćemo im idućeg tjedna uručiti poklon paket domaćih ludbreških proizvoda koji se sastoji od  ludbreškog hrena, meda, bučinog ulja, heljdinog brašna, pirovog brašna ili heljdine kaše, zatim ludbreškog petog elementa – vina, ali i neizostavne opreme svakog kuhara/kuharice –  fertuna, kuhače i kuharice.

Zahvaljujemo ludbreškoj Agro Alteri, OPG-u Mirko Lastavec i OPG-u Davor Vađunec što su nesebično sudjelovali u pripremi poklon paketa.

Ovo je bio jedan maleni projekt koji može postati začetak jednog većeg projekta. Ludbreg se ima čime ponositi kada je u pitanju tradicijska kuhinja. Vjerujemo da brojne kuharice još uvijek kuhaju po receptima svojih baka i prabaka. Upravo te recepte i njihovu tradicijsku vrijednost treba sačuvati od zaborava.

TRI NAJBOLJA RECEPTA PREMA GLASOVIMA PUBLIKE I ŽIRIJA

Virtualnu izložbu svih recepata možete pogledati OVDJE.