Otvorenje

U petak 21. travnja 2023. u dvorcu Batthyany otvorena je izložba slika profesorice likovne kulture Ide Domišljanović. Otvorenju izložbe doprinijele su članice Ženskog vokalnog sastava “Kušlec” iz Konjšćine. Izložbu je otvorio ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Branko Dijanošić, a razgledati je možete sve do 3. svibnja, radnim danom od 8 do 14 sati uz prethodnu najavu na broj 042 306 113 ili na Facebook stranici Centra za kulturu Ludbreg. Ulaz je besplatan.

Autorica

IDA DOMIŠLJANOVIĆ, prof. likovne kulture, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Slikarica, učiteljica, ilustratorica. Sudjelovala je na skupnim izložbama i likovnim humanitarnim kolonijama. Aktivna je u mnogim projektima s djecom te organizator dječjih izložbi. Više puta predavač za primjere dobre prakse u umjetničkom radu s djecom. Član komisije na međunarodnom natjecanju mladih umjetnika International Young Fine Art Artist Open Competition.

Izložba

Kako navodi sama umjetnica, glavna nit vodilja kod stvaranja ovog ciklusa slika jest predstavljanje ženskog tijela koje je popraćeno snažnim porukama samopoštovanja. U današnjem svijetu, u kojem se na društvenim mrežama te časopisima i na televiziji propagira novi ideal ljepote u kojem je bitan vanjski izgled, dovodi se u pitanje tko su te sve žene zapravo – jesu li one samo objekti promatranja ili postoji i nešto veće u pozadini svega toga. Umjetnica kritizira prikaz žene kao objekta, kao skupljača klikova, svedene na propagandni objekt za estetsku kirurgiju. Poruke samopoštovanja koje umjetnica koristi na svojim slikama itekako su bitne, poglavito ako pogledamo kako zapravo prikaz žena u današnjem digitalnom svijetu funkcionira i utječe na mlade djevojke koje još formiraju osobnost pa se tako susrećemo sa raznim anksioznim poremećajima. One su napisane upadljivim velikim slovima nasuprot nježne obrisne linije ženskih tijela. Ida ne iskrivljuje žensko tijelo kao Picasso ili fovisti, prenosi ga kao šabloniziranu Veneru modernog doba, pin-up djevojku koja je kroz povijest služila za zadovoljavanje muške požude. Bez obzira na slojevitost nastajanja slike, slojevitost slikarskih postupaka, od skice, kaširanja, oduzimanja i dodavanja boje, svjetlosti i tame poput Rauschenberga ili na tragu Basquiata gradi bogatu teksturu dok ostavlja figure plošnim, možemo reći anonimnim. Malo tko ima strpljenja upoznavati, ući u nutrinu osobe, zato Ida tekstom koji osvaja kadar slike stavlja naglasak upravo na ono sakriveno – pozadinu, poruku ili kako god to nazvali. Snaga ovog ciklusa upravo je vizualna poruka koja nam je servirana, jasna poput plakata. Snaga je i u hrabrosti, otvorenoj podršci ženama, odabranoj strani u vječnoj borbi za dostojanstvo i položaj žena u društvu.
Ljiljana Cvetko, prof.

Galerija

Video

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam