Umjesto da vi dođete do nje, ona ovoga puta dolazi do vas!

Proteklih tjedana svjedočili smo otkazivanju raznih kulturnih manifestacija s ciljem sprječavanja širenja opakog virusa s kojim se susreo cijeli svijet. Zdravlje je naravno na prvom mjesto, no ne smijemo zaboraviti ni na važnost kulture i umjetnosti u našim životima.

Potaknuti time odlučili smo izložbe naših umjetnika u sklopu programa „Ludbreg petkom” preseliti u virtualni svijet. Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji ovog mjeseca imate priliku razgledati izložbu „Blagdanski stol” iz udobnosti i sigurnosti svog doma!

Radi se o izložbi keramike triju autorica – Venije Bobnjarić-Vučković, Ljubice Ribić i iskusne keramičarke Štefanije Baranašić. Prezentirani radovi nastali su tijekom njihovog zajedničkog stvaralačkog druženja.

Više o samim autoricama kao i o njihovim radovima možete doznati u nastavku. Uživajte!

Autorice Štefanija Baranašić, Venija Bobnjarić-Vučković i Ljubica Ribić za virtualne posjetitelje pripremile su i virtualno otvorenje izložbe. Pogledajte i poslušajte što vam imaju za reći.

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam

UPOZNAJMO AUTORICE I NJIHOVE RADOVE

ŠTEFANIJA BARANAŠIĆ

Štefanija Baranašić rođena je 1950. godine u Ludbregu. U svijet keramike zakoračila je 1995. godine, dobivši prve poduke o radu s glinom i razvijajući iskustva u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu. Od tada, pa sve do danas ostala je posvećena keramici, upijajući znanja o tehnikama i tehnologijama te o kreativnom, često i eksperimentalnom pristupu ovome mediju kroz pohađanje niza specijalističkih radionica poznatih domaćih i inozemnih stručnjaka (Rafaela Péreza Fernandeza, Heide Nonnenmacher i mnogih drugih).

Godine 1999. sa suprugom osniva u Ludbregu vlastitu galeriju ZB ART, gdje priređuje svoje izložbe, ali otvara vrata i drugim autorima omogućujući im da tu izlažu. Supružnici u galeriji uz izložbe organiziraju i mnoge druge umjetničke programe – promocije knjiga, pjesničke večeri i slično. Uz sve to, autorica se kroz umjetnost posvećuje i humanitarnom radu, posebno radu s djecom, pa od 2006. godine volontira u udruzi za osobe s invaliditetom „Ludbreško Sunce“, gdje održava radionice keramike, a 2007. godine osniva udrugu ARTUM, čija je predsjednica do 2016. godine i gdje vodi „Malu školu keramike, crtanja i slikanja“ za djecu do 15 god. starosti.

U dosadašnjih 25 godina javnog umjetničkog djelovanja Štefanija Baranašić sudjelovala je na šezdesetak skupnih te realizirala sedam samostalnih izložbi. Članica je Hrvatskog keramičarskog udruženja „Kerameikon“.

Kontakt: stefanija.baranasic@gmail.com

Iskusna keramičarka Štefanija Baranašić kroz kratki video u nastavku predstavila nam je raku tehniku izrade keramičkih predmeta te otkrila što održava njenu 25-ogodišnju ljubav prema keramici „živom”.

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam

U nastavku pogledajte njene radove koji su dio izložbe „Blagdanski stol”.

VENIJA BOBNJARIĆ – VUČKOVIĆ

Venija Bobnjarić-Vučković rođena je 1962. godine u Ludbregu. Od mladosti razvijala je ljubav spram kreativnog izražavanja, voljela je crtati i slikati, pa je već u osnovnoj školi u tome bila vrlo uspješna i nagrađivana. Uz svoju majku savladala je i zavoljela tehnike tekstilnog rukotvorstva posebno šivanje, vezenje, pletenje i kukičanje. Tijekom studija povijesti umjetnosti i etnologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stječe i proširuje svoje znanje o mnogim drugim vidovima likovnog izražavanja. Interesi joj se proširuju i na trodimenzionalno oblikovanje, modeliranje, a boravak u Zagrebu joj omogućuje da pohađa tečaj keramike kod poznate keramičarke Mirjane Rajković. Potaknuta time započela je modelirati i oslikavati nakit od glinamola koji izlaže u poslovnoj zgradi Podravke u Koprivnici.

Kao kustos u Muzeju grada Koprivnice proučava tradicijske tehnike tekstilnog rukotvorstva i njihovu primjenu na tradicijskim kostimima o čemu objavljuje stručne radove.

Radeći u konzervatorsko-restauratorskoj struci bilo joj je omogućeno daljnje teoretsko i praktično usavršavanje na području tekstilnih tehnologija povijesnog tekstila, a pohađala je radionice i tečajeve vezenja, čipkarstva i tkanja u Lepoglavi i Italiji. Keramikom se iz hobija aktivnije počela baviti od 2019. godine u ateljeu keramičarke Štefanije Baranašić, a elementi tradicijskih tehnika i povijesnih predložaka (čipke, kalupi za paprenjake, povijesna keramika) prisutni su u njenim radovima.

Kontakt: venija.vuckovic@gmail.com

U nastavku pogledajte što je i kako je nastao prvi Venijin rad u sklopu ove keramičke priče.

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam

U nastavku pogledajte njene radove koji su dio izložbe „Blagdanski stol”.

LJUBICA RIBIĆ

Ljubica Ribić 1959. Varaždin. I danas kao i u djetinjstvu igru smatra pokretačem kreativnosti i stvaralaštva. U djetinjstvu stvara svoja prva mala pjesnička i likovna ostvarenja. Želja da upiše ”Školu primijenjene umjetnosti i dizajna” ostala je samo želja te njeni radovi ostaju skriveni u mapama. Nakon završene Gimnazije upisuje Fakultet organizacije i informatike. Duži period života svoju kreativnost oblikuje i u modnim kreacijama u svom boutique BLUE STAR.

U zrelijoj dobi ponovno poseže za bojama, kao plodonosna pjesnikinja, višestruko nagrađivana i angažirana na mnogim pjesničkim događajima u Hrvatskoj i drugim zemljama okruženja, traži predah u tišini doma i crtežima obojenim akvarelom. Pjesnikinja koja riječima stvara slike i iscrtava život na svoj jedinstven način često uzima olovku i svojim crtežima ispisuje poeziju, kist i boje koristi kao svjetlost i tamu. Glina joj je bila nepoznanica i želja da je sagleda u njenoj podatnosti dovela ju je do izuzetne autorice Štefanije Baranašić te se uz njeno mentorstvo prepustila igri. U radu s glinom zaboravlja na stvarnost već intuitivno poseže za svojim viđenjem igre i pokreta.

Kontakt: ljubica.m.ribic@gmail.com

U nastavku doznajte kako na cijelo ovo putovanje u svijet keramike gleda Ljubica Ribić te poslušajte koju priči pričaju njeni radovi.

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam

U nastavku pogledajte njene radove koji su dio izložbe „Blagdanski stol”.

Hvala na posjeti!

Ovim putem koristimo priliku da još jednom podsjetimo kako je natječaj za sudjelovanje u programu „Ludbreg petkom” za 2021. raspisan i otvoren do kraja mjeseca.

Novitet ovogodišnje natječaja za programe u 2021. godini je da se osim izložbenih programa ovoga puta mogu prijaviti i književne i putopisne večeri (predstavljanje knjiga), filmske i video projekcije, koncerti, plesne i kazališne predstave te performansi i instalacije na otvorenom.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju pojedinci, udruge, društva, institucije i ostale zainteresirane privatne i pravne osobe s područja Republike Hrvatske.

Sudionicima i izvođačima programa osiguravamo besplatan termin i korištenje prostora unutar Centra, ali i prostore u dvorcu Batthyany te svu dostupnu tehničku opremu. Programi će se izvoditi tijekom 2021. godine u svim mjesecima osim u siječnju, a prema kalendaru raspoloživosti Centra za navedeni period te u dogovoru s autorima apliciranih projekata.

Od pristiglih prijava odabrat će se 20 programa, a prednost kod odabira imat će izlagači s ludbreškog područja.

Više detalja o samom natječaju zajedno s prijavnicom možete pronaći OVDJE.