Započeo je na kiparstvu, ali je slikarstvo ipak prevagnulo

Nakon osmogodišnje pauze, djela velikog hrvatskog akademskog slikara Vilima Svečnjaka ponovno su izložena javnosti i to upravo u Ludbregu u dvorcu Batthyany.

Vilim Svečnjak je hrvatski akademski slikar koji je obilježio jedan duži period u likovnom stvaralaštvu, ako uzmemo u obzir godine u kojima se aktivno bavio umjetničkim stvaranjem, više od pola stoljeća. Započeo je na kiparstvu, ali je slikarstvo ipak prevagnulo, pa je tako već 1929. godine (dvije godine nakon upisa na akademiju) promijenio odjel. Napušta kiparstvo i prelazi na slikarstvo. Već 1938. godine u dobi od 32 godine ima prvu samostalnu izložbu, a aktivno je stvarao do 1993. godine.

Različiti načini likovnog izražavanja

Vilim Svečnjak je osebujna i složena stvaralačka osobnost. Reakcija na događaje koji su mu bili istodobni, poticala ga je na razvitak. Ponekad je trebalo proći neko vrijeme da bi se njegov eksperiment shvatio u pravom kontekstu. Interesantan je i fundus njegovih djela koji se nije bazirao samo na uljima, već je tu i grafika, crteži, scenografije, batik, tapiserije i keramika. Različiti načini likovnog izražavanja.

Okušavajući krajnosti u svom izrazu, on je onemogućio paušalne zaključke o svom stvaralaštvu, osobito ako se uzme u obzir njegov veliki opus. Vrlo je teško izraziti sintetiziranu ukupnu analizu njegova djela. Tako se njegova djela uvijek podrobnije analiziraju ovisno o razdoblju u kojem su nastala. Svako vrijeme nosi svoje.

Ova izložba u Ludbregu je iz obiteljske ostavštine. On i supruga Marta gradu Zagrebu ostavili su impozantan broj djela 842, nažalost od 1990. godine ta djela nitko nije vidio,vjerojatno su negdje arhivirana. Čini se da Svečnjak treba neko novo otkrivanje u Hrvatskoj. Možda je djelomično problem i u činjenici da se on svojih posljednjih godina povukao iz galerijskog života, a posvetio se radu u ateljeu.

Presjek stvaralaštva

Za ovu prigodu izloženo je 20 njegovih djela, najstarije je iz 1938. godine, a najmlađe (!) 1988. godine. Time se nastojao pokazati presjek njegovog stvaralaštva kroz tako dugi vremenski period.

Materijali na kojima je slikao također variraju od šperploče, lesonita, kartona, platna i papira na kojima su izrađene dvije monotipije.

Ovom prigodom zahvaljujemo gospođi Višnji Stopar Poljančić koja nam je omogućila da njegova djela budu ovdje izložena, kao i gospodinu Igoru Merlinu koji nam je pomogao oko realizacije.

Video otvorenja:

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam

Galerija fotografija: