U petak, 28. srpnja u izložbenom prostoru dvorca Batthyany otvorena je izložba ručnih radova Smiljane Herceg pod nazivom “Rapsodija boja na platnu”. Otvorenje su pjesmom uveličale Pajdašice KUD-a “Anka Ošpuh” Ludbreg, a posjetitelje je u ime Udruge “Žene iz Centra svijeta” pozdravila predsjednica Udruge Ana Katana. Izložbu je u ime Centra za kulturu otvorila Anja Štefančić.

Smiljana Herceg rođena je u Ludbregu, gdje živi i danas, te je zaposlena kao njegovateljica u stambenoj zajednici Ludbreško sunce. Obrazovanje u tekstilnoj školi te dugogodišnji rad u Varteksu omogućili su joj upoznavanje s raznim vrstama tekstila i tehnika te dizajnom. Osim ljubavi prema ručnom radu, gaji i ljubav prema starinama.

Vezenje je njena posebna ljubav, čemu svjedoči i ova izložba. Izloženi su uokvireni vezovi na platnu te stolnjaci, nadstolnjaci, tabletići i odjevni predmeti, od kojih su mnogi načinjeni od domaćeg lanenog ili konopljinog platna te obrubljeni heklanom čipkom. Prevladavaju florealni i vegetabilni motivi (uz poneki iz životinjskog svijeta ili svakodnevni predmet) te žive boje usklađene s prirodom. Izložba pokazuje opseg i vrijednost Smiljaninih radova, od kojih su neki nastali i prije dvadesetak godina. Ovo je njena druga samostalna izložba, a nastala je na inicijativu Udruge “Žene iz Centra svijeta”.

 

Galerija

Video

Zbog pravila privatnosti YouTube treba Vaše dopuštenje za učitavanje. Za detalje, molimo pogledajte naša Pravila privatnosti
Prihvaćam