Kultura

Prilikom osnivanja Narodnog sveučilišta Ludbreg kao društvene ustanove za obrazovanje odraslih javila se potreba i za razvijanjem interesa za kulturnim uzdizanjem i organizacijom raznih kulturno-prosvjetnih i umjetničkih programa.

U proteklih 60 godina u sklopu Odjela za kulturu organizirane su brojne priredbe, kazališne predstave, kino projekcije, koncerti, izložbe, izdane brojne publikacije i edicije te pokrenuta muzejska i arheološka djelatnost. Organizirana su i brojna kulturna događanja od kojih su neka danas prerasla u manifestacije međunarodnog karaktera.

Najznačajniji je svakako festival kajkavske komedije – Dani Mladena Kerstnera, zatim Haiku susreti te koncert „Kroz generacije“.
Važno je naglasiti kako se od samih početaka pa sve do 2005. godine u sklopu ustanove obavljala i knjižnička djelatnost.

’60

Kino

U sklopu ustanove od samih je početaka djelovalo kino i pokretno kino koje je prikazivalo filmove u gotovo svim naseljima na području bivše općine Ludbreg – Veliki Bukovec, Hrženica, Sveti Đurđ, Martijanec, Slanje, Bolfan, Sveti Petar Ludbreški, Mali Bukovec, a povremeno i u drugim manjim selima.
Šezdesetih je godina njegova popularnost bila na vrhuncu što potvrđuje podatak da je u periodu od 1960. do 1970. održano preko 6 000 kino projekcija koje je pratilo preko milijun posjetitelja – gledatelja.
Kasnije, pojavom televizije i malih ekrana kino polako počinje gubiti svoju publiku što dovodi do višegodišnjih troškova zbog čega 2012. godine zatvara svoja vrata.

’70

Knjižnica

Knjižnica i čitaonica ustanovi je pripojena 26. studenoga 1960. godine. U tom razdoblju imala je 1006 članova. Radila je svakodnevno, osim nedjelje i državnih praznika, a uz posudbu knjiga organizirala je i brojne književne večeri, satove priča za predškolsku djecu, izložbe te malo kino.
Krajem sedamdesetih godina knjižnica ostvaruje suradnju s pojedinim radnim organizacija na području Ludbrega čime je posudba knjiga za radnike organizirana putem knjižnih ormarića. U narednim godinama knjižnica radi na popunjavanju knjižnog fonda, a od 1994. godine funkcionira u dva odjela – odjel za odrasle i dječji odjel te dobiva ime Knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“. Početkom 2005. godine izdvaja se iz ustanove (tada Pučkog otvorenog učilišta „D. Novak“) i postaje samostalna djelatnost.

’80

Glazbene priredbe

Aktivnosti u oblasti kulture odvijale su se i kroz organizaciju glazbenih priredaba i koncerata. Događaj koji je obilježio osamdesete godine svakako je bila smotra muzičkih sastava općine Ludbreg „Svirali smo-svirat ćemo“ koja je prvi puta održana u siječnju 1986. godine. Program se održavao sve do 1993. godine, a nastupili su brojni glazbeni sastavi s ludbreškog područja te gosti poput Jasmina Stavrosa, Ivice Šerfezija, Nane Prše.
Ustanova je tijekom godina sudjelovala u organiziraju brojnih glazbenih nastupa od koji valja naglasiti i organizaciju natjecanja pjevača amatera „Moja najdraža pjesma“. Danas je glazbena djelatnost ustanove orijentirana na organizaciju koncerata klasične glazbe, a najbolji primjer za to je koncert „Kroz generacije“ koji ima tradiciju dužu od dvadeset godina.

’90

Izložbe

Početkom devedesetih godina naglasak se stavlja i na izložbene aktivnosti. Organiziraju se brojne izložbe u suradnji s Društvom umjetnika Ludbreg (danas Likovno udruženje Ludbreg), ostalim umjetničkim udrugama, galerijama, muzejima, radnim organizacijama i mjesnim zajednicama.
U periodu od 1990. do 2000. održano je pedesetak izložbi. U drugoj polovici tog vremenskog perioda prosjek održavanja izložbi bio je jednom mjesečno. Taj ritam održao se do danas kada se u sklopu programa „Ludbreg petkom“ svakog prvog petka u mjesecu organizira izložba u suradnji s umjetnicima, amaterima, umjetničkim udrugama i ostalim kulturno umjetničkim organizacijama.
Neke od dosad značajnijih izložbi u organizaciji ustanove su: Izložbe austrijskih umjetnika Miguela Horna i Geralda Szyszkwitza, izložba akademskog slikara Gorana Petrača, izložba slika Ivana Žerjavića, Krešimira Raka, Mirka Račkog, Mladena Dolovskog, Ivana Štefaneka, Izložba keramike, Izložba (NE)poznati Ludbrežani, izložba Industrijska baština Ludbrega…

’00

Muzejska djelatnost

U sklopu djelatnosti ustanove registrirane su dvije zbirke: Etnološka zbirka predmeta i Zbirka predmeta sakralne umjetnosti. Prikupljanje etnografskih predmeta započelo je 1965. godine. Prikupljeno je dosta predmeta koji su tijekom godina bili smješteni u raznim neadekvatnim prostorima gdje su doživjeli i nekoliko provalnih krađa. Zbirka postaje sastavnim dijelom ustanove 1989. godine. Poseban doprinos njenom čuvanju i obradi dali su Stjepan Belović, viša kustosica Muzeja grada Varaždina Ljerka Albus te Branko Dijanošić koji je pokrenuo smještaj predmeta u prostore ustanove i napravio prvu fotodokumentaciju. Zbirka se od tog vremena neprestano širi. Valja istaknuti da su svi predmeti ušli donacijom. Cijelo to vrijeme ulagala su se sredstva za održavanje predmeta, a neki su i restaurirani. Protekle godine izvršena je inventarizacija predmeta i zbirka je sada zaštićena kao kulturno dobro u Ministarstvu kulture, što je podloga za osnivanje Muzeja grada Ludbrega. Druga zbirka koja je izložena u dvorcu Batthyany je Zbirka predmeta sakralne umjetnosti smještena u prostorima oko Kapelice Svetog križa.

’10

Kazalište

Kazališne predstave uvrštene su u program ustanove od samog početka. To potvrđuje podatak da je u prvih pet godina rada u njenoj organizaciji održano
preko 40 kazališnih predstava. Taj prosjek održavao se i u narednim godinama sve do 90.-ih kada ratna situacija djeluje i na rad umjetničkih udruga. Početkom
2000.-ih kazališne daske u Ludbregu ponovno dobivaju na važnosti. Naime, od 2006. godine ustanova kreće u organizaciju Festivala kajkavske komedije posvećenog amaterskom stvaralaštvu i amaterskim glumačkim družinama koje njeguju kajkavsku komediju. Značajniji interes i razvoj festivala počinje od 2012. godine kada on postaje poznat i van granica Varaždinske županije. Svih ovih godina na festivalu je sudjelovalo oko 180 glumačkih društava i preko 1500 amaterskih glumaca. Uz amatersku glumu tu su i brojna gostovanja profesionalnih glumaca i glumačkih skupina.