Organizacija

Ustanova je tijekom proteklih 60 godina djelovanja sudjelovala u organizaciji gotovo svih važnijih manifestacija na području bivše općine Ludbreg i današnjeg grada Ludbrega. Štoviše, u toj djelatnosti istaknula se već u prvim godinama. Započela je organizacijom ekskurzija, izleta, skupova da bi tijekom godina svoj razvoj u tom segmentu usmjerila prema kulturnim i sportskim događanjima.

Danas, sa sigurnošću možemo reći, da je ustanova uz suradnju s kulturno-umjetničkim udrugama s ludbreškog područja nositelj kulturno-društvenog života Grada.

Neke od značajnijih manifestacija organiziranih kroz povijest djelovanja ustanove su utrka „Oslobođenje Ludbrega“ koja je svoj nastavak dobila kroz utrku „Centrum mundi“, natjecanje pjevača amatera „Moja najdraža pjesma“, manifestacija „Novinarski kotlić“, Ludbreška biciklijada…

’60

Ekskurzije, sastanci, konferencije, skupovi

Ustanova je 60-ih je godina bila organizator obrazovnih ekskurzija poput dvodnevne ekskurzija na Kordun i Plitvička jezera, ekskurzije na Sutjesku, ekskurzije u Italiju, zatim dvodnevnog „Partizanskog marša” u kalnička sela na kojem je sudjelovalo preko 1000 građana te izleta u Kumrovec i Trakošćan.

Uz to prostorije ustanove bile su mjesto brojnih sastanaka, konferencija i stručnih skupova na temu poljoprivrede, obrazovanja i ostalih tada relevantnih tema.

’70

Utrka “Oslobođenje Ludbrega”

U suradnji s AK „Sloboda” iz Varaždina, a u skladu s tadašnjim pokretom trčanja, ustanova 30. rujna 1973. organizira prvu „Trku oslobođenja Ludbreg“ ili tzv. „Ludbreški maraton“ kao spomen trku Narodnooslobodilačke borbe. Utrka je organizirana za školsku djecu i mladež ulicama Ludbrega, za aktivne atletičare članove atletskih klubova koji su trčali dionicu od 17,5 km na relaciji Šemovec (žarište NOB bitke) – Ludbreg i za sportske veterane i ljubitelje rekreativnog trčanja koji su trčali dionicu od 7,5 km na relaciji Martijanec – Ludbreg.

Najznačajnija utrka održana je 1979. godine kada je u njoj sudjelovalo rekordnih 358 trkača iz 50 gradova bivše Jugoslavije. Na ovom atletskom prazniku našli su se svi – veterani, rekreativci, tate, mame, djeca, umorni i neumorni, slavni i neznani. Utrka je bila najmasovnija utrka dugoprugaša iza Kumrovečkog maratona, a održavala se sve do 1989. godine.

’80

Natjecanje pjevača amatera „Moja najdraža pjesma“

Ustanova sredinom 80-ih godina kreće s organizacijom općinskog natjecanja mladih pjevača amatera pod nazivom „Moja najdraža pjesma“. Pred prepunom
kino dvoranom nastupali su mladi pjevači amateri čije su izvedbe bile ocjenjivane od strane stručnog žirija.

Izvođači koji su osvojili prvo i drugo mjesto stekli su pravo nastupa na regionalnom natjecanju pjevača amatera. Na natjecanju su nastupale i neka sada poznata lica poput Vlatke Pokos i Ivane Vrdoljak – Vanne. U novije vrijeme, točnije 2005. godine, ponovno se pokreće manifestacija takvog karaktera ovoga puta pod nazivom „Centrum mundi fest“ namijenjena svim zainteresiranim mladim glazbenicima, autorima vlastitih skladbi i pjevačima. Festival je trajao sve do 2010. godine, zabilježio je više od stotinu nastupa i mnogima je bio prvi korak u glazbenoj karijeri.

’90

Biciklijada

Na inicijativu tadašnjeg djelatnika ustanove, Josipa Loparića, a u suradnji s nadležnim tijelima tadašnje općine Ludbreg, 1988. godine održana je prva biciklijada „Ludbreg-Cimerplac“ koja je tada okupila 104 sudionika. Do 1991. godine biciklijada se održavala povodom Međunarodnog praznika rada, a od tada se održava kao središnja manifestacija povodom Dana državnosti Republike Hrvatske. Trasa biciklističke rute mijenjala se kroz godine.

Danas ona kreće iz Ludbrega pa preko Globočeca, Čukovca, Svetog Petra, Apatije, Slokovca, Sigeca i Selnika natrag do glavnog gradskog trga gdje se za sve sudionike priprema okrjepa i prigodan program.

Ustanova je tijekom svih ovih godina održavanja, uz Turističku zajednicu Grada Ludbrega i Grad Ludbreg kao glavne organizatore, pridonosila uspješnosti same biciklijade kroz pripremu promotivnih materija i osiguravanja razglasa do pomoći u vođenju programa.

’00

Novinarski kotlić

Godine 2005. u suradnji s Turističkom zajednicom pokrenuta je zabavno-gastronomska manifestacija „Novinarski kotlić u centru svijeta“ koja je okupljala kuharske ekipe redakcija medija iz sjeverozapadne Hrvatske. Njihov glavni zadatak bio je zadiviti stručni žiri i posjetitelje odnosno pripremiti najbolji gulaš.

Pojedinih godina održavanja sudjelovalo je i do 14 redakcijskih ekipa iz Koprivnice, Čazme, Bjelovara, Novog Marofa, Varaždina, Zagreba… Manifestacija se održavala na glavnom gradskom trgu sve do 2015. godine kada se zbog sve manjeg interesa natjecateljskih ekipa prestaje organizirati.

Kroz natjecanje je u njegovih 11 godina održavanja prošlo preko 100 natjecateljskih ekipa.

’10

Utrka „Centrum mundi“

Kao dio programa proslave Dana grada Ludbrega od 2014. godine u organizaciji ustanove provodi se utrka „Centrum mundi“ koja se trči ulicama Ludbrega.
Svake godine u njoj sudjeluje preko 200 trkača iz Hrvatske, ali i inozemstva. Trče se dvije utrke, glavna utrka na 10 kilometara i utrka za građane rekreativce na 2,5 kilometara. Glavna utrka boduje se za Kup sjeverozapadne Hrvatske.

Jedan od glavnih elemenata utrke je promocija zdravog i aktivnog života, što se dodatno pokušava istaknuti utrkom učenika osnovnih škola koja se provodi kao uvod glavnim utrkama.

Ludbreg je tu tradiciju već imao, kada se trčala utrka „Oslobođenja Ludbrega“. Poveznica između povijesti i sadašnjosti je prijelazni pehar koji se uručuje pobjedniku glavne utrke.